2016-06-27

Eksperimentai su soda vaikams

      Įvairūs eksperimentai yra vienas tų užsiėmimų, kuris visų pirma patinka man pačiai, todėl labai didelės motyvacijos kažką naujo išbandyti su sūnumi ieškoti nereikia. Paprastų eksperimentų su Kasparu esu išbandžiusi ir anksčiau, pavyzdžiui, gaminome balioną raketą ir balionus bombas. Taip pat ne kartą darėme ir bandymą su pienu. Jie tikrai nesudėtingi, įdomūs, paprasti, saugūs ir tinkami nuo kokių dvejų metų. Dabar, kai Kasparas jau paaugęs (3m.8mėn.), smagu išbandyti kažką sudėtingesnio, kur reikia daugiau susikaupimo ir atsargumo. Prisiminti eksperimentus mane įkvėpė vienos šeimos bandymai su sausuoju ledu (pirma, antra ir trečia dalis). Tačiau sausojo ledo gauti nėra paprasta, todėl aš nusprendžiau prisiminti visus savo kažkada matytus eksperimentus su soda ir actu. Tai gerokai paprastesni ingridientai, kurių galbūt net ir dabar rastumėte savo virtuvėje. O džiaugsmo ir nustebimo tikrai netrūks, nes čia vis kažkas šnypščia, sprogsta, pučiasi, didėja, keičiasi, liejasi ir pan.

ĮSPĖJIMAS. Atliekant visus toliau aprašytus eksperimentus nepalikite vaikų vienų, įvertinkite rizikas, nes actas ar kitos naudojamos rūgštys gali sudirginti odą. Saugokite, kad nepatektų į akis. Taip pat gerai apgalvokite, ar jūsų aplinka tinkama tokiems eksperimentams, kad ko nors nesugadintumėte.


 SODOS PUTOS

         Soda - pagrindas visiems čia aprašomiems eksperimentams. Pirmiausia pasiūliau išbandyti patį paprasčiausią eskperimentą, kad Kasparas pamatytų, kas vyksta, kai ji susimaišo su rūgštimi. Yra daug variantų, kaip šį eksperimentą galima pateikti. Tam jums reikės:
  1. Valgomosios sodos;
  2. Rūgšties (vandens ir acto mišinys, vanduo su citrinos rūgštimi, citrinos sultys ir t.t.);
  3. Padėklo (man paprasčiausia, bet galima ir kokiame puode ar indeliuose);
  4. Purkštuko, šaukštelio, pipetės ar kitų priemonių rūgščiam skysčiui dozuoti;
  5. Maistinių dažų (nebūtina)
           Pirmiausia į padėklą įpilkite sodos. Ant jos galite užlašinti maistinių dažų, jeigu juos naudosite. Tuomet pasiruoškite rūgščių skysčių. Aš į purkštuką įpyliau vandens ir acto mišinio. Taip pat bandėme šaukšteliu pilti vandens su ištirpinta maistine citrinų rūgštimi. Kasparas pasiūlė išmėginti ant sodos išspausti citrinos sulčių (puikiai pavyko), dar bandėme raugintų kopūstų sultis, bet jos nesuveikė. Paieškokite su vaikais ir daugiau rūgščių. Ar suveiktų apelsinų sultys? O obuolių? Ar taip pat gerai suputoja skirtingos acto rūšys? Kasparui šis eksperimentas labai patiko. Ypač su purkštuku ir spalvota soda. Išnaudojom visą pakuotę sodos. Taip pat galima daryti šį eksperimentą ir atvirkštine tvarka. Pavyzdžiui, į stiklainėlius su rūgštimi (spalvota arba ne) berti sodos. Įspūdingiausiai atrodo, kai skystis ir putos veržiasi per kraštus. Todėl stiklainėlius įdėkite į kokį nors indą.




    Atlikdami eksperimentus pasikalbėkite su vaikais, kas vyksta susimaišius šioms medžiagoms. Akivaizdžiai bus matomas vienas dalykas - putos. Tačiau susimaišius sodai su rūgštimi, išsiskiria dujos (anglies dioksidas). O tai geriau suprasti ir pamatyti padės kitas eksperimentas.



PRIPŪSK BALIONĄ




Reikės:
  1. Valgomosios sodos;
  2. Baliono;
  3. Plastikinio arba stiklinio butelio;
  4. Piltuvėlio (mes tokio daikto neturime, todėl pasigaminau iš susukto popieriaus) 
  5. Acto ir vandens mišinio (tinka ir vanduo su citrinų rūgštimi, ir grynas actas)
    Įpilkite į butelį savo pasirinktą skystį (aš maišiau vandenį su actu maždaug lygiomis dalimis). Į balioną per piltuvėlį įberkite keletą arbatinių šaukštelių sodos. Kiekį reikėtų rinktis pagal butelio ir baliono dydžius. Kuo daugiau medžiagų naudosite, tuo labiau balionas pūsis. Tačiau įvertinkite, ar pakaks vietos jūsų butelyje ir balione. Geri vaizdiniai šio eksperimento kiekių pavyzdžiai čia. Kai jau viską suruošite, užmaukite balioną ant butelio, laikydami balioną suspaudę taip, kad soda neišbyrėtų. Balioną iškelkite aukštyn virš butelio ir atleiskite ranką,  kad visa soda subyrėtų į butelį. Susimaišius medžiagoms, balionas ims pūstis. Abejoju, ar vaikai apsiribos vienu tokiu bandymu, todėl galite paeksperimentuoti su kiekiais.



SPROGSTANTIS MAIŠELIS



Reikės:
  1. Valgomosios sodos;
  2. Acto ir vandens mišinio;
  3. Plastikinio užsegamo maišelio (delno dydžio);
  4. popierinio rankšluosčio ar tualetinio popieriaus skiautės.
   Tai irgi ne mažiau įspūdingas eksperimentas. Į užsegamą maišelį įpilkite lygiomis dalimis acto ir šilto vandens. Į popierinio rankšluosčio skiautę įvyniokite sodos miltelių (valgomą šaukštą). Tuomet neišberiant sodos ir tą popierinį paketą tvirtai laikant prispaustą prie vidinio maišelio sienelių (kaip Kasparas laiko nuotraukoje), maišelį tvirtai užsekite. Tada kur nors saugioje vietoje (aš rinkausi vonią) atleiskite popierinį paketą nukristi į skystį ir numeskite maišelį. Kai soda susimaišys su skysčiu, maišelis ims pūstis ir, jeigu parinkote pakankamus kiekius medžiagų, sprogs.


ŠOKANČIOS RAZINOS IR RYŽIAI

  Po ankstesnių eksperimentų jau turbūt numanote, kas laukia toliau? Sodos ir rūgšties reakcijos metu susidariusios dujos gali pakelti razinas arba ryžius, kurie paprastame vandenyje tiesiog nuskęsta ant dugno. Tikslius kiekius šiam eksperimentui rasite čia, tačiau aš dariau viską iš akies ir pavyko puikiai.  Galite išbandyti ir su kitomis mažomis, pakankamai lengvomis kruopomis ar mažais makaronais. Kad būtų įdomiau, galima naudoti ir šiek tiek maistinių dažų.

3 komentarai:

  1. tobula, iš kur jūs tiek idėjų sugalvojat? man su kūryba, tai labai nekažką.. jei ne internetas, visai nieko su vaikais negalėčiau nuveikti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O mes ryt išbandysime, ačiū.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...