2014-05-27

Naminis plastilinas

     Kaip jau minėjau ankstesniame įraše, mano Kasparas žaidžia naminiu plastilinu. Anksčiau jį gaminau pagal šį receptą iš Beatos tinklalapio ir vietoj minimo vyno akmens (cream of tartar) sėkmingai tokiu pat kiekiu naudojau lietuviškąją citrinos rūgštį. Receptas tikrai paprastas, bet dabar turiu dar paprastesnį, nes nieko nereikia virti! O tai reiškia, kad bus daug paprasčiau jį gaminti su mažamečiu vaiku. Tiesa, čia taip pat reikia naudoti tą vyno akmenį, kurio Lietuvoje neteko užmatyt, bet vėlgi - keiskite citrinos rūgštimi.

NAMINIAM PLASTILINUI reikės:
  • 1 puodelio miltų
  • 0,25 puodelio druskos
  • 1 valgomojo šaukšto aliejaus
  • 1 valgomojo šaukšto vyno akmens arba citrinos rūgšties
  • 0,5 puodelio verdančio vandens 
     Sumaišykite miltus, druską, vyno akmens (citrinos rūgšties) miltelius ir aliejų. Arba leiskite tai padaryt vaikui! Supilkite verdantį vandenį (beje, jei norite spalvoto plastilino, į vandenį reikėtų įdėti maistinių dažų ir išmaišyti). Tada maišykite, kol viskas taps vientisa mase. Šiek tiek atvėsinkite ir sąžiningai paminkykite rankomis, kol plastilinas prie jų nelips. Nepatingėkite, nes būtent minkymas užbaigia plastilino gamybą. Jei ką - įberkite šiek tiek miltų, bet pagal tokias proporcijas man niekada neprireikia jų papildomai.
     Jis ne vienkartinis! Kol tinkamos tekstūros (ir švaros), tol ir naudokite. Aš laikau uždarame inde šaldytuve.


Mes žaidžiame plastilinu ir namie, ir lauke. Tačiau kaitrios saulės reikėtų saugotis, nes plastilinas sausėja.

IDĖJA. Sunku būtų sugalvoti kitą priemonę su tokiu nesuskaičiuojamu kiekiu galimybių. Jeigu kartais jums pritrūktų idėjų, šiame bloge padariau atskirą žymę. Dalinsiuosi tuo, ką lipdome mes.

KAIP MUMS SEKĖSI. Puikiai! Juk tai plastilinas. Nežinau, ar gali kam nors nepatikti. Šis receptas tikrai paprastas. Mano vaikui patiko ir pats gaminimo procesas, paskui vis rodo tėčiui, kaip reikia maišyti, kad pagamintum plastiliną. Nesu naudojusi jokių dažų, kol kas darom tą plastiliną tokį tiesiog baltą. Ai, vieną kartą pyliau burokėlių sulčių, tai plastilinas buvo švelniai rožinis - didesnio smagumo tikrai nepridėjo. Bet ateityje planuoju gaminti ir su spalvomis.

AMŽIUS.  Pirmą kartą Kasparui dariau plastiliną, kai jau buvo vyresnis nei metų. Žaisdavo šiek tiek virtuvėje, kol gamindavau valgyti. Tačiau pats įdomumas dabar (1m ir 9mėn.), nes plastilinu gali žaisti kelias valandas. Be abejo, ne vienas, reikia kompanijos. Tačiau būtent plastilinas gali suveikti kaip žaidimas, kai reikia, jog trumpam užsiimtų pats. Manau, galima siūlyti ir jaunesniems, o ateityje, tikiuosi, kad žaisti bus tik įdomiau!

PATARIMAS. Negalėkite savo didingų kūrinių, nulipdytų iš plastilino. Vaikas, kol mažas, tikrai norės juos suminkyti į ką nors beformio. Nusiteikite tam. Ir vis lipdykite kažką iš naujo, jei prašo.

     Žinote, kodėl mums taip smagu žaisti plastilinu? Nes smagu man!


2 komentarai:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...