2017-04-09

Eksperimentai vaikams su kiaušiniais

       Šįkart įvairius eksperimentus su kiaušiniais mūsų namuose įkvėpė artėjančios Velykos. Tačiau jie tikrai tinkami bet kokiu metų laiku, nes, kaip ir daugelis eksperimentų, tiek vaikams, tiek tėvams sukelia daug teigiamų emocijų ir atradimų džiaugsmą. Ankstesnius mūsų eksperimentus galite rasti čia, o dabar ištraukite iš šaldytuvo kiaušinius ir paskaitykite, ką galima atlikti su jais. 


NESKĘSTANTIS KIAUŠINIS


Reikės:
  • dviejų nevirtų kiaušinių;
  • dviejų stiklinių su vandeniu;
  • druskos.
     Vienodose stiklinėse (kuriose tilptų po kiaušinį) įpilkite vandens iš krano. Į vieną iš stiklinių įdėkite keletą šaukštų valgomosios druskos ir gerai išmaišykite, kad didžioji dalis druskos ištirptų, o vanduo praskaidrėtų. Į nuotraukoje matomą vandens kiekį mes dėjome maždaug tris valgomuosius šaukštus druskos.


    
       Vieną kiaušinį atsargiai įdėkite į vandens stiklinę be druskos. Jis skęstą ir atsiduria ant dugno. Antrą kiaušinį įdėkite į vandens stiklinę, kuriame įberta druskos. Jei druskos bus pakankamai, šis kiaušinis pakibs paviršiuje!






       Kodėl taip nutinka? Druska pakeičia vandens tankį, jis pasidaro didesnis, ir tuomet kiaušinis tokiame vandenyje neskęsta. Galite išbandyti skirtingą kiekį druskos arba įpilti į stiklinę dar šiek tiek vandens, kad druskos kiekis vandenyje sumažėtų ir kiaušinis vėl nusileistų ant dugno. Tai labai paprastas eksperimentas, bet labai efektingas ir smagus!





SIDABRINIS KIAUŠINIS

       Šis eksperimentas šiek tiek sudėtingesnis ir jam reikės daugiau tėvų priežiūros ar pagalbos, nes bus naudojama žvakė ir degtukai.



Reikės:
  • stiklinio indo su vandeniu;
  • nevirto, kambario temperatūros, sauso kiaušinio;
  • žvakės (su tokia maža kaip nuotraukoje privargom, geriau rinktis didesnę);
  • degtukų.
  • žnyplių, kurios išlaikytų kiaušinį (nebūtina, bet kitaip man buvo sudėtinga).
        Atkreipkite dėmesį į visas pastabas, kurias surašiau prie kiaušinio - išimkite jį iš šaldytuvo kiek anksčiau, kad kambario temperatūroje spėtų sušilti. Nuvalykite jį sausai. Tuomet kaitinkite jį virš žvakės liepsnos (su didesne žvake mums viskas vyko greičiau), kol lukštas pajuoduos ir pasidengs suodžiais. Čia radau vaizdo įrašą, kuriame parodytas procesas.



    Kasparui (4m.) buvo nedrąsu, todėl šįkart apsikeitėme vaidmenimis - aš kaitinau kiaušinį, o jis - fotografavo. Kad rezultatas būtų gerai matomas, reikia stengtis kiaušinį apdeginti tolygiai ir per daug jo nenučiupinėti sukiojant. Kai kiaušinis bus visas juodas, patalpinkite jį į indą su vandeniu. Kas nutinka?




     Žvelgiant iš šono kiaušinis atrodo jau nebe juodas, o tarsi veidrodinis. Iš tikrųjų tai - tik iliuzija. Kiaušinis nepasikeičia, galite ištraukti iš vandens, kad įsitikintumėte, jog jis vis dar juodas. Sidabrinis jis būna tik žvelgiant per vandenį. Paprastai to paaiškinti nepavyks, nes vyksta daug procesų. Susidariusi anglis atstumia vandenį ir sukuria aplink save oro sluoksnį. Dėl to atsiradusio oro burbulo aplink kiaušinį ir pasimato veidrodinis efektas.




VIRTAS AR NE? 

      Pabaigai surašysiu keletą būdų, kuriuos galite prisiminti Velykų ar bet kurį kitą rytą, kai norėsite kelias minutes smagiai pažaisti su vaikais. Kaip atskirti, kuris kiaušinis virtas, o kuris ne, jų nesudaužant, iki šiol žinojau tik vienu būdu. Dabar - jau net trimis. Visus juos atradau peržiūrėjusi angliškai kalbančių jaunųjų eksperimentuotojų vaizdo įrašą:

  • smailu galu į viršų ant stalo pasukite kietai virtą ir nevirtą kiaušinius. Žalias kiaušinis grius ant šono ir nesisuks, o virtas smagiai suksis ant buko savo galo.
  • pabandykite kiaušinius gana stipriai pasukti paguldytus šonu. Virtas kiaušinis besisukdamas atsistos smailu galu į viršų, o nevirtas - ne.
  • vėl pasukite kiaušinius paguldytus ant šono ir pirštais švelniai palieskite besisukantį kaiušinį. Jeigu kaiušinis nustos suktis - jis virtas, jeigu suksis toliau - žalias.







1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...