2016-12-06

Užsiėmimai judančiam kūdikiui

    Kai kūdikis ima vartytis, šliaužioti ar sėdėti, auga ir jo domėjimasis aplinka. Įvairūs užsiėmimai skatina jį tobulinti savo judesius, o kartu  - ir protinius gebėjimus. Jeigu jums aktualu užsiėmimai pirmaisiais kūdikio mėnesiais, skaitykite mano ankstesnį sąrašą veiklų. Šįkart papasakosiu apie užsiėmimus, kurie tiks mažyliams nuo kokių 5-6mėn. Čia vertėtų priminti, kad visi vaikai labai skirtingi, skiriasi ir jų domėjimosi sritys  - net ir kūdikystės metais. Tą pastebiu ir prisiminusi, kuo domėjosi mano vyresnėlis, o kas įdomu dukrai. Aprašysiu veiklas ir žaidimus, kuriuos pirmaisiais jos gyvenimo metais išmėginau ir užfiksavau su savo dukra Agota. Jeigu sekate mano įrašus, žinote, kad stengiuosi vaikams ne pirkti vis naujų žaislų, o pagaminti ką nors pati, panaudoti jau turimas priemones ar netgi daiktus, kuriuos paprastai išmestume. Svarbiausia, ruošiant tokias veiklas nepamiršti saugumo ir nepalikti vaikų visiškai vienų.



MEDINIAI ŠAUKŠTAI

    Čia turbūt pradėsite linksėti galva "taip, taip, šaukštus žinome ir naudojame", nes virtuvės rakandai yra vaikų užėmimo klasika nuo seniausių laikų. Aš siūlau pažiūrėti į tai naujai. Susiraskite kartoninę dėžę, padaryti joje skyles jūsų turimiems šaukštams ir juos ten sudėkite, kad kūdikis galėtų ištraukti (o vėliau galbūt ir įdėti atgal). Patiems mažiausiems tai - didžiulis iššūkis ir tikslas, kurį pasiekus apima geriausios emocijos. Išmėginau, kai Agota (5mėn) dar nesėdėjo, bet jau šliaužiojo, todėl mano paruoštas užsiėmimas jai pasiekiamame aukštyje. Pastačiau tokią dėžę kambaryje ir laukiau, kol ji sužadins mažosios susidomėjimą, paskatins ją šliaužti ir tyrinėti. Kitą kartą sugalvokite šaukštus padėti dar kitaip nei įprasta, kūdikiui vėl bus nauja ir nepatirta.



DĖŽĖ IR SKARELĖS

      Įvairios saugaus dydžio medžiaginės skiautės kūdikiams gali būti puikus užsiėmimas. Prisiminkite tradicinį slėpynių žaidimą, kuris juos smagiai prajuokina. Pastebėjusi, kad Agotai patinka čiupinėti ir tyrinėti įvairius medžiaginius objektus, pagaminau jai specialią veiklos dėžutę. Panaudojau keletą skirtingų turimų skarelių ir sutalpinau į dėžutę su įpjova. Kiekvienos skarelės galus ištraukiau į viršų. Galite panaudoti tam turimą dėžutę nuo kosmetinių servetėlių ar pan. Veikla tinkama, kai mažylis pradeda sėdėti, aš išmėginau nuo 6mėn. Agota iš pradžių tyrinėjo dėžutę, vėliau skareles, mėgino jas traukti. Žaisdama ne pirmą kartą, jau mokėdavo jas ištraukti. Galima surišti skareles vieną su kita ir palikti tik vieną išlindusį galą.



DIDELĖ DĖŽĖ

      Kai namuose apsigyvena kūdikis, dažniausiai atsiranda ir daugiau daiktų. Neišmeskite didžiulių kartoninių dėžių, kuriose būna supakuoti jūsų pirkiniai. Kai augo Agota (nuo 6-7mėn), tai buvo jos traukos centras. Didžiulė dėžė, į kurią ji gali keturiomis įlipti ir išlipti pati. Jeigu jūsų dėžė per aukšta, patrumpinkite jos kraštus, kad vaikui būtų patogu. Galima įdėti mėgiamų žaislų, jie paskatins kūdikį ateiti ir įlipti. Mes taip pat dažnai dėžėje laikydavome skirtingų dydžių, spalvų ir faktūrų kamuoliukus. Žaisti tiesiog ant žemės tokio amžiaus vaikams su kamuoliais gali būti sudėtinga, nes jie greitai išsilaksto į visas puses. Dėžė juos ilgiau sulaiko (nebent auginate būsimą krepšininką), todėl užsiėmimas užsitęsia. Agota tokioje kamuoliukų dėžėje noriai žaisdavo viena iki tol, kol atrado naują mėgstamiausią užsiėmimą - niekada ilgai nebūti vienoje vietoje. Beje, šiam užsiėmimui galima panaudoti ir kūdikišką maudynių vonelę.



DAIKTAI MAIŠELYJE

   Į užsegamą maišelį įpilkite vandens ir įdėkite didesnių neaštriabriaunių daiktų (skirtingų spalvų, formų). Kartu su mažyliu lieskite, tyrinėkite. Vandenį galite dažyti maistiniais dažais, bet Agotai (nuo 7mėn) smagumo niekada ir taip netrūko, nes pats vanduo sukuria daug netikėtumo mažyliams.



DAIKTAI BUTELYJE

     Turbūt tiems, kurie seka tinklaraščius apie vaikų užsiėmimus ne lietuvių kalba, girdėtas terminas "calming bottles" (išvertus iš anglų k. - raminantys buteliai). Jie paprastai pridedami kokių nors blizgančių, spalvotų daiktų ir duodami vaikams tyrinėti. Mano pasirinkimas - tai, ką duoda gamta. Įvairūs gėlių žiedlapiai ir lapeliai. Galima naudoti kokią savaitę, paskui reikėtų darytis naujai, nes vanduo susidrumsčia nuo įrančių augalų. Išbandėme vasarą, kai Agotai buvo apie 9mėn. Labai pasiteisino automobilyje važiuojant iš pajūrio. Svarbu butelį stipriai užsukti, o vyresniems vaikams kamštelį reikėtų priklijuoti. Galite įdėti ir, pavyzdžiui, makaronų ar pupų.



DAIKTAI IR KEPIMO FORMA

    Kai kūdikiams pradeda rūpėti imti ir dėlioti kur nors daiktus, labai pasiteisinęs užsiėmimas - keksiukų kepimo forma ir įvairūs saugūs daiktai ar žaisliukai. Jeigu turite metalinę formą, kartu mažylis gali tyrinėti ir garsus.



METALINIAI DANGTELIAI

    Nuo kokio ketvirto ar penkto Agotos mėnesio, pradėjau rinkti didesnius, nereikalingus stiklainių dangtelius. Jie mūsų namuose (apie 30-40 vientetų) naudojami iki šiol ir tikrai dar nesiruošiu išmesti, nes susidomėjimas neslūgsta. O užsiėmimo kūdikiui esmė paprasta - metalinė duonos kepimo forma ir dangteliai, kuriuos smagu išberti, išimti, mesti, dėlioti, rikiuoti, skaičiuoti ir t.t. Stengiausi atrinkti skirtingesnių dydžių, spalvų ir pan. Galima panaudoti ir kokį nors kitą saugų daiktą, pavyzdžiui, metalinį puodą ar kitą indą ir laikyti vaikui pasiekiamoje vietoje, kad jis galėtų pats pasiimti. Turėti tokių vaikui pasiekiamų lentynų ar stalčių virtuvėje man atrodo - būtinas dalykas, kad mažylis įgautų savarankiškumo ir pats turėtų ką tyrinėti jums gaminant maistą. Kai kuriuos mūsų dangtelius puošia lipdukai, jie praverčia kelionėje. Mano paruoštus dangtelius galima sudėti tarsi dėlionę vieną į kitą, nes jie skirtingo dydžio. Taip pat jie tinkami ir vyresniems mažyliams, mokantis dydžių ar skaičiuoti.



KRUOPŲ MUZIKA

       Garsų tyrinėjimui labai naudingi kokie nors pačių pasigaminti muzikiniai instrumentai su kruopomis - skirtingos jų rūšys skirtingai skamba. Aš tam esu panaudojusi tvirtai užsidarančius metalinius prieskonių indelius su permatomu dangteliu. Jie turi magnetą, todėl juos laikau Agotai pasiekiamoje vietoje ant šaldytuvo. Atkreipkite dėmesį, kad jūsų pasirinktų indų vaikas neatidarytų. Aišku, nepamirškite ir tradicinės - puodų muzikos, kuri įdomi skirtingo amžiaus vaikams.


GUMYČIŲ MUZIKA

      Šiam žaislui gaminti aš naudojau pailgą metalinę duonos kepimo formą ir spalvotas gumytes. Jeigu neturite tokio daikto, pagalvokite gal pritaikysite kažką kito panašaus. Savo Facebook paskyroje dalinausi vaizdo įrašu, kaip šiuo namudiniu instrumentu groja Agota (10mėn). Atkreipkite dėmesį, kad vaikas nesusižeistų su gumytėmis, nepalikite jo vieno.



KORTELĖS

      Nedidelės, mažyliui patogios paimti kartoninės kortelės su dėmesį patraukiančiais piešiniais ar objektais - tai gali būti iškarpos iš žurnalų, lipdukai, jūsų piešiniai, nuotraukos ir t.t. Aš turiu išsaugojusi nuo Kasparo žaidimų korteles su lipdukais, taip pat pagaminau kortelių su iš žurnalų iškirptomis kūdikių nuotraukomis (jie verkia, liūdi, juokiasi - naudojau su vyresnėliu mokantis pažinti emocijas). Tokias korteles Agotai duodu apžiūrinėti ir žaisti, ką nors pasakoju apie jas, naudoju važiuojant ilgai automobiliu arba pasiūlau, kai mes žaidžiame kokius nors kortų žaidimus. Agota (nuo 8mėn) tokiu atveju žaisdavo su savomis. Metinuko tokiomis pakaitinėmis kortomis jau nepavyksta sudominti, norisi būtent to, ką turime mes. Šįkart - tai kortų stalo žaidimas vaikams "Balionai".




1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...