2015-09-10

Istorija apie ežį: ką jis myli ir valgo

         Mūsų grįžimas į Lietuvą sutapo su kalnu dovanų, kurias gavome iš kelių leidyklų. Kaip tik buvo atostogos: daug laiko buvimui kartu ir įvairioms veikloms lauke, tačiau knygų Kasparas (3m.) nepamiršta niekada. Tai yra viena iš miego ritualo sudedamųjų dalių.
       Pati pirmoji jo pamilta ir iki šiol mėgiama, o kartu labai patinkanti ir suaugusiesiems (ir mums su vyru, ir seneliams) - tai Dainiaus Šukio "Ežys, kuris mylėjo slapta" (leidybos namai "Tikra knyga", 2014m.)*. Tai lietuvių autoriaus knyga, tikrai verta atskiro įrašo, nes ją mielai norisi rekomenduoti. Tiesa, ją perskaityti visą užrunka, todėl tiks kiek vyresniems. Mums su įvairiais vaiko klausimais, atsakymais ir pasitikslinimais skaitymas užtrunka 20-30min.  Jeigu jūsų vaikas dar nesukoncentruoja dėmesio tokiam laikui, visada galima skaityti dalimis.

Iliustracija iš www.tikraknyga.lt

        Ši knyga ne tik gražiai, išskirtinai iliustruota, bet ir pasakoja intriguojančią istoriją, su realiais veikėjais, kurių daugumą mūsų vaikai dar tikrai turi galimybių pažinti gyvai: karvė, kiaulė, katinas, šuo, vištos ir pats svarbiausias - ežys. Visi veikėjai labai skirtingi, su tam tikromis žmogiškomis savybėmis, išraiškingai nupiešti, todėl nesudėtinga juos pamilti. Ir nors pagrindinis veikėjas šioje istorijoje yra karvę įsimylėjęs ežys Dradas, mano sūnui labiausiai patinka katinas Pincius. Kartais net pats juo apsimetinėja. 
       Prisipažinsiu, kad knygos autorius - Dainius Šukys - iki šiol man buvo negirdėtas. Tačiau galėčiau lažintis, kad jis turi puikų humoro jausmą: ne viena pasakojimo detalė sukelia juoką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, o istorija tokia netikėta, kad žaviuosi autoriaus vaizduote ir tikrai norisi paskaityti kitą jo knygą iš serijos "Linksmojo tvarto nutikimai". Nors knygoje netrūksta komiškų situacijų, ji kalba apie rimtus dalykus: meilę, draugystę, svajones, pagalbą ir rūpestį savo artimuoju. Pati gražiausia knygos vieta man yra ši:

- Gera, kai išsipildo svajonės, ar ne? - prabilo ežys.
- Taip, gera, - sutiko katinas, sukiodamas tarp dantų šiaudą. - Net jei svajonės ne tavo, o tavo draugo...

      Na, o nuo romantiškų dalykų, norėčiau pereiti prie rimtesnių. Ši knyga man patinka ir todėl, kad paneigia vieną iki šiol įvairiose pasakose ir filmuose vaikams neteisingai teigiamą faktą, kad ežiai valgo obuolius. O tai yra netiesa! Tikrai! Ežiai obuolių nevalgo ir tai mus su Kasparu paskatino pasidomėti tikruoju ežiu mitybos racionu. Pasirodo, pagrindinis ežių maistas - kirmėlės, sliekai, paukščių kiaušiniai, smulkūs graužikai, sraigės, vabzdžiai ir pan. Taip man kilo mintis sukurti užduotį vaikams, kuri aptaria ežių mitybos racioną ir lavina rašyti besiruošiančią ranką.


    Atsisiųsti ir atsispausdinti šią užduotį galima čia. Užduoties tikslas - sujungti ežiuką taškeliais parodytu keliu su jo mėgstamu maistu. Manau, kad tikrai galite išbandyti net jei neskaitėte šios knygos. Panašių užduočių, beje, galite nesudėtingai pasigaminti ir patys, pavyzdžiui, iškirpę įvairių nuotraukų iš nereikalingų žurnalų ir jas suklijavę ant lapo ranka nupiešti taškuotą kelią tarp jų. Paprasta tiesa? Tegul mokymasis su vaikais toks būna visada.


* aprašomą knygą gavau dovanų iš leidybos namų "Tikra knyga".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...