2015-03-15

Lytėjimo žaidimas

        Tėvai net ir be jokių knygų, vien iš savo patirties, drąsiai galėtų pasakyti, kad lytėjimo pojūtis vaikams yra vienas svarbiausių. Nuo pat kūdikystės jie viską būtinai turi pačiupinėti, įsidėti į burną, pakramtyti. Lytėjimas padeda vystytis, todėl specialistai  ragina vaikams duoti liesti skirtingų paviršių, galima tam specialiai pagaminti priemonių. Štai vienas pavyzdys iš "Laughing kids learn" tinklaraščio.
           Kadangi mano sūnui jau dveji su puse, jam reikia jau sudėtingesnių ir įdomesnių užsiėmimų. Esu mačiusi, kad yra štai toks Djeco lytėjimo žaidimas. Labai smagus žaidimas su skirtingomis medžiagomis yra Žaislų muziejuje, kuriame neseniai lankėmės. Man norėjosi padaryti kažką paprastai ir greitai iš to, ką jau turime. 
            
            IDĖJA. Į kokį nors maišelį ar dėžutę sudėti skirtingų daiktų, kuriuos vaikas mokėtų įvardinti. Paprašyti jo nežiūrėti ir tik iš lytėjimo pasakyti, ką jis apčiuopia. Net neįsivaizdavau, kad Kasparui (2m.6mėn) jam taip patiks!



           Iš pradžių parinkau keletą skirtingų daiktų, kuriuos kartu apžiūrėjome, Kasparas juos apčiupinėjo. Sudėjau į dovanų maišelį ir paprašiau, kad jis paėmęs kokį nors daiktą, pasakytų, kas tai yra, o tada ištrauktų ir parodytų. Ši užduotis jam buvo labai paprasta, todėl manau, kad drąsiai galima bandyti su gerokai jaunesniais vaikais.




          Antrą kartą žaidėme atvirkštinį variantą: jis turėjo ištraukti konkretų daiktą, kurio aš paprašydavau. Šis variantas Kasparui buvo šiek tiek sudėtingesnis, bet vis dar pakankamai lengvai įveikiamas. Todėl užduotis sunkėjo toliau.



         Parinkau skirtingų gyvūnų figūrėlių, tačiau jas atskirti nėra labai paprasta: vienodas paviršius, keturios kojos, visur uodegos ir pan. Kaip matyti iš nuotraukos, prieš tai jos buvo atidžiai ištyrinėtos. Sudėtingiausia Kasparui buvo atskirti dvi, kurios buvo panašaus dydžio: dinozaurą ir karvę. 
           Taigi galiausiai taip pražaidėm gerą pusvalandį, Kasparas labai džiaugėsi teisingai atspėjęs, ką ištraukia ir buvo labai susidomėjęs šiuo žaidimu. Manau, kad būtinai šį užsiėmimą teks pasiimti į artimiausią ilgą kelionę automobiliu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...