2017-01-23

Penkios knygos nemokamai!

      Ar norėtumėte gauti penkias vaikiškas knygas nemokamai? O jeigu po mėnesio ar dviejų vietoj tų penkių - kitas penkias? Pagalvokite, kiek daug naujų dalykų sužinotumėte kartu su vaikais, kiek papildomo laiko kartu galėtumėte praleisti. Ir visa tai tikrai nėra kokia nors utopija. Tokią galimybę turi kiekvienas vaikas, kuris apsilanko bibliotekoje! Štai mano sūnaus pasiskolintos penkios knygos iš bibliotekos (beje, tikrai labai labai geros ir rekomenduotinos, išskyrus tą apie ABC).



     Taip, prisipažinsiu, pavadinimas ir tie mano klausimai apie nemokamas knygas klaidinantys. Juk knygos iš bibliotekos jums atitektų ne visam laikui, o tik trumpam. Bet po pastarojo pusmečio lankymosi vaikų bibliotekoje man tai atrodo visiškai nereikšminga. Tiek man, tiek mano vaikams ten labai patinka ir aš jau galėčiau kurti judėjimą "kiekvieną vaiką nuveskime į biblioteką".



Mes lankomės Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus Vaikų bibliotekoje. Dalykai, kurie mane čia nustebino:
  • biblioteka moderni, keturmetis nesunkiai perprato sistemą, gali pats ieškoti norimų knygų, nusiskanuoti jas arba grąžinti senas;
  • pasiimti ir grąžinti knygas galima visiškai savarankiškai be bibliotekininkų pagalbos;
  • visos ten sutiktos bibliotekininkės yra išskirtinio mielumo, mandagumo, šnekumo ir mokėjimo pakalbinti vaiką pavyzdys;
  • yra knygų, skirtų ir patiems mažiausiems. Bibliotekininkė man sakė, kad jauniausias jų skaitytojas buvo - trijų mėnesių kūdikis. 
  • knygų kiekis, įvairovė ir naujumas. Nors bibliotekos gauna neįtikėtinai mažą finansavimą, čia man pavyksta rasti gana naujų knygų. Galite  tai pamatyti ir iš pačios pirmosios nuotraukos viršuje. Ir mane tas kiekis vaikiškų knygų visur aplink pribloškia kiekvieną kartą užėjus. Tai būtina parodyti vaikams! Kiek daug knygų yra, turbūt niekas tiek niekada neturės asmeninėje vaiko bibliotekoje. Taip vyksta ir gyvenimo pamokos apie neįdomias knygas arba tokias, kurias užtenka tik kartą perversti.
  • labai didelis pasirinkimas ne gožinės literatūros vaikams. Šios knygos dažniausiai tikrai daug kainuoja, todėl smagu, kad galima jas vartyti vietoje arba skolintis į namus.
  • erdvė pritaikyta vaikams, kurioje smagu būti, galima ir žaisti arba nusiauti batus, prisėsti ant pagalvėlių. Vis galvojau, kada čia pavyks prisiderinti prie darbo laiko, kad su vyresnėliu nueitume apsižiūrėti, bet tikrai galima drąsiai eiti ir su kūdikiais. Dukra dar nevaikščiojo, kai pradėjome čia lankytis, tačiau jai buvo saugu ir įdomu. Be to, yra net kur pervystyti mažylius.
  • jei nespėjate grąžinti knygų, vieną kartą jų grąžinimo terminą galite pratęsti mėnesiui. Priminimai siunčiami elektroniniu paštu, pratęsimas - internetu.



  Tikrai verta atrasti viešąją vaikų biblioteką savo mieste. Įdomią naują paslaugą pasiūlė ir neseniai vėl duris atvėrusi Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka - Žaisloteką, kur vaikus nuo trejų metų nemokamai bibliotekininkai ir prižiūrės. Mano artimiausias planas - apsilankyti čia Rytmečio skaitinių.

4 komentarai:

  1. Aš gyvenu Italijoje čia daug knygų dovanojama aukojama pvz kai vaikas užauga.Galėtų ir Lietuvoj taip būti.Bibliotekos Italijoje irgi gauna mažai naujų knygų

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lietuvoje taip pat vyksta visokių akcijų, kai raginami žmonės dovanoti knygas bibliotekoms. Mūsų bibliotekoje irgi mačiau kažkokias taisykles dėl dovanojamų knygų :) bet turbūt populiaru labai nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mes i biblioteka einame. Tik sunus taip isimyli naujas knygas, kad tenka pratesti simta kartu, kol sugraziname : ) Kaip Jums sekasi sugrazinti knygas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš tos meilės irgi bijojau, bet kažkaip naujų knygų noras didesnis ir visada kalbam, kad galės vėl pasiimti kažką patikusio ir antrą kartą:) dažniausiai porą mėnesių pralaikom ;)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...