2016-02-23

Trys knygos, kurios nustebins

         Mūsų namuose knygos vartomos ir skaitomos kasdien, o bet kuri nauja dažniausiai greitai randa savo vietą knygų lentynoje. Vienos labiau patinka vaikui, kitos - mums tėvams, tačiau yra tokių, kurios tikrai išsiskiria iš visų kitų ir gali nustebinti. Todėl jei norite atnaujinti namų vaikiškąją biblioteką, išsisaugokite šį įrašą iki kito apsilankymo knygyne. Galbūt mano aprašytos knygos patrauks ir jūsų akį.

Pasaulio atlasas, Aleksandra ir Danielius Mizielinskiai, "Debesų ganyklos"

iliustracija iš www.debesuganyklos.lt

        Pirmą kartą šią knygą pamačiau Frankfurto oro uosto knygyne dar beskraidydama tarp Lietuvos ir Pietų Afrikos. Knyga buvo vokiečių kalba ir mane be galo sužavėjo! Jau tada planavau, kad paaugus sūnui būtinai ją pirksiu. Kalba irgi nebuvo kliūtis, nes tekstas joje - tik antroje vietoje. Svarbiausia čia - neįtikėtinai užburiantys piešti žemėlapiai. Greitai ta knyga pasirodė ir lietuviškai. Leidėjai rašo, kad ši knyga yra skirta kiekvienam, besidominčiam geografija ir norinčiam geriau pažinti pasaulio šalis. Nuobodesnio ir skurdesnio aprašymo seniai neskaičiau! Jūs manęs paklauskite, ko iš šios knygos negalima išmokti. Sunkiai sugalvoju. Tai - knyga, kurios piešiniai, rodos, begaliniai. Čia yra nesuskaičiuojamas kiekis detalių, įvairių gyvūnų, augalų, pastatų, žmonių, paukščių, vabalų ir t.t. Mes su Kasparu (3m.) šioje knygoje dažnai paskęstame, nes vis galima atrasti kažką naujo. Aš bevartydama vis kaskart tikrai praplečiu savo žinias, nes pasaulio šalys čia pristatomos su būdingiausiais sau bruožais, valgiais, šventėmis, gyvūnija ir augalija, lankytinomis vietomis, taip pat iš čia kilusiais garsiais žmonėmis ir t.t. Pavyzdžiui, Lietuvai skirtuose žemėlapiuose rasite ir Nidos vėtrunges, ir Kauno funikulierių, ir žemaituką, ir Martyno Mažvydo katekizmą. Geresnės knygos dovanos vaikams nuo kokių dvejų-trejų metų neįsivaizduoju.

"Ro Bo To plieniniame bokšte", Ieva Pikutytė ir Igoris Červiakovas, ZOOMBOOK *

iliustracija iš www.zoombook.lt


       Tai dar viena knyga, kuri puikiai tinka kaip ypatinga dovana. ZOOMBOOK ne tik pristato keletą savo spausdinamų pasakų knygų, bet ir leidžia jas personalizuoti - pritaikyti konkrečiam vaikui. Galima įkelti jo nuotraukų, pagal jo pomėgius keisti personažų spalvas ar kitas iliustracijas, tačiau svarbiausia - istorija bus papasakota taip, kad visi keisčiausi nuotykiai nutiks ne kažkokiam veikėjui, o būtent tam vaikui. Aš turiu knygą apie robotus (kuri ir matoma nuotraukoje viršuje), taigi maniškėje istorijoje su kitais robotais keliauja ir robotukas Kasparas. Jis drąsus, sumanus, ieško ir išgelbsti pradingusį draugą. Sūnui pradžioje buvo keista girdėti tokią skaitomą knygą, nors įvairių istorijų, kurių pagrindinis herojus jis pats pasakojame dažnai. Vis pakomentuodavo, koks čia robotas Kasparas: jis ar ne jis. Dabar jau apsiprato, klauso ramiai, bet vis dar atkreipia dėmesį į savo nuotraukas. Panašu, kad robotuką Kasparą suvokia kaip kitą personažą, o ne patį save. Tiesa, tokia personalizuota knyga nepigi, tačiau nieko panašaus Lietuvoje tikrai neteko matyti. Vyresni vaikai gali patys knygas personalizuoti, o jaunesniesiems pasiruoškite atsakymus į klausimus, kaip jo nuotraukos pateko į knygą ir kodėl robotuko vardas toks pats kaip ir jo.


"Miglų slėnio Fejų pasakos", Edita Lei, leidybos namai "Tikra knyga"*

iliustracija iš www.tikraknyga.lt

     Šią knygą netikėtai gavau dovanų Kalėdų proga iš leidybos namų "Tikra knyga". Prieš tai buvau mačiusi internete įvairių žinučių apie naują jų išleistą knygą, tačiau atidžiai įsigilinusi, kokia tai knyga nebuvau. Kai iš pašto parsinešiau knygą namo, Kasparas iš karto liepė sėsti ir skaityti. Versdama puslapius vis galvojau, kokia paprasta, bet žavi istorija apie šeimą, vaikus ir jų buvimą kažkur gamtos apsupty su stebuklingomis istorijomis, tačiau vis dažniau norėjosi stabtelėti ne prie teksto, o prie iliustracijų. Akys žiūri, o protas iki galo nesuvokia, kaip visa tai padaryta ir pateikta skaitytojams. Lyg ir tikroviška kaip nuotraukoje, lyg ir stebuklingai mistiška kaip piešinyje, kol galiausiai knygos gale pamačiau, kaip šį knyga iš tikrųjų buvo sukurta. Pasirodo, autorė Edita Lei yra lėlinininkė. Visos knygoje aprašomos fėjos, elfai, nykštukai ir kiti personažai egzistuoja realiame pasaulyje, juos galima apžiūrėti ir paliesti (jei kas nors leistų). Tikri yra ir jų maži nameliai, baldai ir daiktai. Edita Lei juos gražiai surikiavo samanotuose Lietuvos miškuose, o fotografas Marius Žičius dailiai nufotografavo. Ir visa tai atsidūrė knygoje. Beje, knyga ir jos personažai vis keliauja kur nors po Lietuvą ir juos galima kur nors sutikus įdėmiau apžiūrėti. Tik turbūt vistiek bus per sunku atsakyti į klausimą, na kaip gi jie buvo padaryti.
     Beje, pati istorija irgi labai įtraukianti ir įvairialypė. Tikrai būtų sudėtinga perskaityti viską vienu prisėdimu, nebent klausytojai vyresni nei mano Kasparas (3m.). Tai knyga apie šeimą: vaikus ir suaugusiuosius, gyvenimą gamtoje, klausantis nepaprastų kaimynės istorijų. Tai knyga apie stebuklus, fėjas, elfus, nykštukus, įsivaizduojamus ir tikrus draugus, apie meilę ir kitus jausmus. Taip pat tai gali būti ir knyga, kuri padės prisišaukti gražius sapnus, nes čia rasite tam skirtą burtažodį. Jis slepiasi skyriuje apie sapnų fėjas.


* žvaigždute pažymėtas knygas esu gavusi dovanų iš leidėjų.

2 komentarai:

  1. Turim visas tris :)
    Pasaulio atlasas nuostabus ir tinka nuo 1 iki 100 metų knygų mylėtojams!
    Zoombook knygos manęs kažkodėl nesužavėjo, nes kažkaip sunkiai skaitosi.
    Fėjos labai patinka dukrai. Man gal kiek pretenzinga, bet čia toks stilius.

    Mūsų atradimai:
    Debesėlis, Raimondas J. Nabus - labai šauni istorija, nuostabios iliustracijos ir be galo maloniai skaitosi.
    Kakės Makės enciklopedija - nesu Kakės Makės gerbėja :D, bet enciklopedija tikrai patiko.
    O šiemetinis taikinys - tos pačios Debesų ganyklos "Animalium" http://debesuganyklos.lt/knygynelis/animalium-didysis-gyvunu-muziejus/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už rekomendaciją! "Debesėlio" viršelis ir aprašymas tikrai puikiai atrodo. Reiks kada gyvai pavartyt. "Animalium" aš irgi tykau :) tiksliau, užsisakiau, laukiu, kol pristatys! Panašu, kad skoniai knygoms visai sutampa :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...