2016-03-22

Nepirkime žaislų kūdikiams

       Aš nesu kategoriška ir neraginu vaikų auginti be žaislų, tačiau yra kur kas svarbesnių dalykų kur investuoti pinigus turint mažylį. Tačiau turbūt esate girdėję, kad yra žmonių, kurie visiškai neperka žaislų vaikams. Kad per didelis žaislų kiekis vaikams trukdo žaisti (kartu koncentruoti dėmesį ir mokytis), rodo ir moksliniai tyrimai. Tokio vartojimo auginant vaikus turbūt nebuvo niekada anksčiau. Tai verčia susimąstyti. Aš raginčiau bent jau pirmaisiais vaiko metais žaislų pirkti kuo mažiau. Tai įkvėps ir tėvus ieškoti būdų ugdyti, lavinti ir svarbiausia - bendrauti su mažyliu. Pripažinkime, kad didžiąją dalį žaislų perkame todėl, kad jie patinka mums patiems, o ne todėl, kad jie būtini vaikui. Žinoma, tai irgi nėra kažkaip blogai. Juk smagu! Kai Kasparas buvo kūdikis, sutarėme su vyru nupirkti jam žaislą, kurį saugosime kaip atsiminimą iš jo vaikystės. Taip pat padarėme ir su Agota. Ir tie žaislai man visada bus brangūs, išsiskiriantys iš kitų. O jų mūsų namuose tikrai yra. Tačiau iš esmės jie - dovanoti arba atiduoti kitų žmonių.
           Smagiausia, kad didžiąją dalį žaislų nesunkiai galima pasigaminti. Aš jau rašiau apie kabantį žaislą, kurį gaminau savo dukrai. Šįkart papasakosiu apie žaislų stovą, kurį išsaugojau nuo Kasparo kūdikystės. Jį gamino mano tėtis.


             Priešistorė paprasta. Tokio žaislo užsimaniau aš, matydama, kaip Kasparas, būdamas kelių mėnesių, žaidžia su panašiu mūsų jogos užsiėmimuose. Tada ieškojau panašaus pirkti ir viskas, ką radau buvo IKEA (jos tuo metu Lietuvoje nebuvo) arba plastmasinis daiktas už kelis šimtus litų. Prirodžiau tėčiui kaip tokie daiktai atrodo ir palikau su mintimi "o gal ką nors sugalvosi". Ir jis sugalvojo! Šis mūsų stovas pagamintas iš nereikalingų metalinės kėdės kojų. Čia prireikė ir kelių pavirinimų, nes padarytas jis taip, kad lengvai išsiardytų ir neužimtų daug vietos. Neseniai radau pasakojimą, kaip tėvai gamino kažką panašaus iš medžio. Apsidairykite namuose, apgalvokite, ką galite panaudoti ir kokių gabumų turite jūs patys ir artimieji. Įtraukite juos, juk vaikui užauginti reikia viso kaimo.
           Šis žaislas neįtikėtinas. Pririšti ar kitaip pritvirtinti galima ką tik nori ar turi. Mano abu vaikai labiausiai mėgsta kamuolius. Nuotraukoje pakabintas minkštas kamuolys su varpeliu viduje. Naudojome šį stovą ir kai Kasparas ėmė vaikščioti, galima iš jo padaryti nedidelę palapinę. Taip pat patogu pastatyti ir šalia gultuko, tada nereikia vis paduoti nukritusio žaisliuko, nes kūdikis sugeba pasiimti pats. Tai tampa jam tikru iššūkiu. Įveikiamu! Kasparas (3,5m.) ir dabar, beje, jį panaudoja savo fizinei mankštai (atlaiko jo karstymusis) ar kitoms fantazijoms.

1 komentaras:

  1. Tokios pat nuomonės ir aš. Mano Mykolui stovą pakabinamam žaisliukui sumeistravo, o tiklsiau išlankstė irgi tėtis (senelis), iš storos, izoliuotos vielos. Dar kai vaikas ramiai sėdėdavo lingėje, prikabindavom barškutį, arba blizgantį šaukštą ir jam to visiškai pakakdavo. Tiesa, kolegės, atėjusios lankyti mažylio, dovanų atnešė lanką su kilimėliu, bet vaikas neilgai juo domėjosi, išmoko verstis ant pilvo ir viskas.

    Dabar Mykolui 6 mėn., jam vis dar įdomiausia daiktus dėtis į burną (laukiam pirmo danties), tai vietoj kramtuko duodu pientraukio membraną. Super atradimas. Nesusikiša per daug į burnytę, yra kur iškišti liežuviuką ir kramtyti labai patogu.

    Beje, dovanojamus žaislus dedu į saugią vietą, neišpakuoju, tikiuosi ateity juos perpadovanoti (gal negražu, bet kaip kitaip juos realizuoti) :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...