2016-02-07

Knygos vaikams apie jausmus

    Net neabejoju, kad skaitantiems vaikams yra lengviau suprasti jausmus. Kiekviena knygelė su iliustracijomis skatins vaiką pastebėti, kad veikėjų išraiškos skirtingos, o vienoje situacijoje piešiniai - tamsių ir niūrių spalvų, kitur, rodos, apglėbti saulės. Jei dar skaitantis suaugusysis pridės skirtingų intonacijų, įvairiausios istorijos kartu su paveikslėliais taps puikia pamoka mažiesiems apie jausmus. Nejučia. O taip juk geriausia! Taip pat naudinga visada pasikalbėti su vaiku, kaip knygų herojai jautėsi vienomis ar kitomis aplinkybėmis ir paraginti vaiką paanalizuoti, kodėl kažkas juokėsi ar pyko. Tiesa, neperlenkite lazdos ir nepadarykite to egzaminu, kalbėkitės ir klausinėkite panašių dalykų tik tuomet, kai vaikas pats rodo susidomėjimą.
    Pasidalinsiu savo rekomendacijomis knygų, kurios vaikams padės geriau suprasti jausmus - savo ar aplinkinių.

  •  Patiems mažiausiems, pirmajai pažinčiai su emocijomis geriausiai, mano manymu, tinka leidyklos "Educata" knygelių serija apie jausmus. Knygelės yra plonos, trumpos, su išraiškingais paveikslėliais ir nedaug teksto. Jose pasakojama, kaip pagrindinis herojus - kiškutis - patiria skirtingus jausmus, kaip juos atpažįsta ir kaip su jais tvarkosi. Viena knygelė pasakoja apie vieną būseną: pyktį, gerumą, vienatvę, liūdesį, pavydą, laimę ir pan. Mes turime beveik visą seriją šių knygelių, jos plonos, greitai perskaitomos, sudomina vaikus savo pasakojimu ir iliustracijomis. Kasparas jas skaitė nuo maždaug pusantrų metų ir buvo labai jas pamėgęs, dabar (3m.) jeigu renkasi jas skaityti - būtinai visas kiek turime, nes po vieną, sako, per trumpos. Situacijos, į kurias patenka kiškutis, yra labai kasdieniškos ir kai kas nors panašaus nutinka mūsų gyvenime, lengva aptarti jausmus, primenant, kaip jautėsi kiškutis ir kaip jis elgėsi. Pastaraisiais metais, mačiau, leidykla dar labiau praplėte šių knygelių seriją naujais pasakojimais. Naudinga ir tai, kad pabaigoje yra psichologų patarimai tėvams, kaip elgtis arba padėti vaikams suprasti emocijas.


  •  Apie požiūrį, liūdesį ir džiaugsmą puikiai pasakoja leidybos namų "Tikra knyga" išleista Rimo Valeikio knyga "Una"*. Man tai viena gražiausių mūsų turimų knygų. Aš vis stebiuosi, kodėl autorius nesiima pratęsti istorijų apie nepaprastą mergaitę, nes man atrodo, kad ji turi labai daug galimybių būti populiari ir komerciškai sėkminga. Aš, manau, kad knygos personažai puikiai atrodytų ir animaciniame filme, tikrai galėtų užkariauti viso pasaulio vaikų širdis. Nepaprastai gražiai iliustruotoje knygoje pasakojama apie mergaitę Uną, kuri ją supančius dalykus mato gražesnius ir geresnius negu jie yra iš tikrųjų (o gal tiesiog tokie atrodo daugeliui pesimistų). Mergaitė yra labai draugiška, mandagi ir maloni, negaili gerų žodžių aplinkiniams, visais rūpinasi ir džiaugiasi tuo, ką mato arba kas jai nutinka. Ir stebuklas! Tuomet palaipsniui visi aplinkui irgi tampa geresni ir malonesni. Net pačiomis sunkiausiomis aplinkybėmis Una nepraranda pozityvumo: "O man atrodo, kad viskas einasi tiesiog puikiai! - džiugiai paaiškino Una. - Mums pasisekė, nes pajutome liūdnumą! Dabar jis lyg koks akmuo. Gal ir nėra labai malonus, bet padarys krūtinėje daugiau vietos, kad vėliau, kai išnyks, ten tiptų daugiau džiaugsmo!". Ar esate kur nors skaitę geresnį paaiškinimą apie liūdesį? Aš skaitydama šią knygą sūnui vis pagalvoju, kiek daug pati galiu iš Unos pasimokyti. O ar sakiau, kad istorija visiškai nenuspėjama? Čia ir raganų, ir vilkų, kurie taiso kompiuterius, ir įsivaizduojamų draugų rasite.



  •  Jeigu gaminatės fotoknygas, galbūt atkreipėte dėmesį, kad vienas iš tokios paslaugos tiekėjų - svetainė ZOOMBOOK - siūlo ir keletą pasakų knygų. Aš iš jų dovanų esu gavusi Mažvydo Karaliaus knygą "Išdidžios pirštinės"*. Knyga pasakoja apie pasipūtusias ir išdidžias pirštines (yra ir kitų pasipūtėlių knygoje), besiginčijančias, kuri iš jų yra geresnė. Manau, kad panašių situacijų ir jausmų gali kilti dažnam ikimokyklinukui, todėl istorija tikrai naudinga ir padedanti geriau suprasti tokias sudėtingas emocijas ir norą visur ir visada būti geriausiam. Man labiausiai patinka, kad pirštinių draugai ir kolegos (skėtis, adatos, siūlai, mobilusis telefonas ir t.t.), siekdami išspręsti konfliktą, šaukia pasitarimą ir viską stengiasi išsiaiškinti. Pavyzdinis elgesys, tačiau, deja, pirštinėms ir tai nepadeda. Kas nutinka toliau, galite perskaityti knygoje. Paliksiu intrigą. Istorija smagi, originali, aptariama daug įvairių emocijų (jos gerai matomos ir iliustracijose), todėl ir traukiu į šį sąrašą. Beje, ZOOMBOOK knygas galima personalizuoti: parinkti norimas spalvas ar detales, įkelti savo nuotraukų, tai gali padėti vaikams dar labiau įsijausti į pasakojamą įstoriją ir herojų jausmus. Tačiau su šia konkrečia knyga to išbandžiusi nesu.

nuotrauka iš www.zoombook.lt

  •  Ulf Stark, Silke Leffler knyga "Princesė ir laimė", kuria prekiauja IKEA parduotuvių tinklas, pasakoja apie laimę ir jos paieškas. Ar galima laimę pamesti? Viena princesė nusprendė, kad jos tėčiui būtent taip ir nutiko, todėl leidosi jo laimės ieškoti. Sutikdama įvairių personažų ir gyvūnų, mergaitė išsiaiškina, kad "tai, kas vienam laimė, nebūtinai laimė kitam". Princesė šioje knygoje labai drąsi ir draugiška, o jos kelionė padeda karaliui suprasti, kas yra tikroji jo laime. Turite spėjimų? Beje, man labai patiko ir dar viena šios knygos tema - gėris ir blogis. Kai blogoji ragana, kuri taip pat yra šioje istorijoje, suakmenėja nuo savo pačios kerų, princesė jos gailisi: "Kodėl? - paklausė Krullig. - Juk ji buvo pikta ir bjauri. - Niekas nėra vien piktas ir bjaurus. Kiekvienas viduje turi ir ką nors gero". Man tai atrodo tinkamas pavyzdys, kai kalbamės su Kasparu (3m.), kad blogi būna ne žmonės, o jų elgesys. Puiki Švedijos autorių knyga, o ir akiai labai patraukli.

nuotrauka iš www.ikea.com/lt




* - žvaigždute pažymėtas knygas esu gavusi dovanų iš leidėjų.

2 komentarai:

  1. Mano vaikams dar patinka “Meškių istorijos". Gal kiek vyresniems - nuo kokių penkių metų, bet kai susiduriame su kuo nors (baime, melu ir pan.) tose knygelėse randame gerų istorijų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nesu varčiusi šių knygų, reikės atkreipti dėmesį. Neabejoju, kad mano sūnui patiktų. Jis labai mėgsta klausytis skaitomų knygų nuo mažens.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...