2015-11-18

Nuotraukos, albumai ir fotoknygos

      Turbūt būtų galima mane vadinti senamadišku žmogumi, nes iki šiol nesu nustojusi spausdinti nuotraukų. Tiesa, keičiasi forma, bet matyti nuotraukas popieriuje - man labai svarbu. Tada turi galimybę apgalvoti, kas svarbaus įvyko gyvenime ir visa tai sudėti į vieną vietą. Turiu nuotraukų albumus iš savo vaikystės, mokyklos, universiteto, paskui pirmasis albumas, kuriame jau saugojau ne savo vienos, o savo ir dabar jau vyro svarbiausias akimirkas.



      Gimus Kasparui, pradėjau daryti fotoknygas. Pirmoji buvo taip ir pavadinta - "Pirmieji Kasparo metai", vėliau nutariau daryti po vieną knygą per metus. Kai nuotraukų tiek daug, išties užtrunka atsirinkti, bet kita vertus - tai puiki proga įvertinti, kas svarbu, o kas mažiau svarbu. Fotoknygos, mano galva, dabar lenkia albumus, nes gali jas pagaminti labai išskirtines ir personalizuotas, be to - gerokai pigiau, nes tradiciniai gražūs fotoalbumai kainuoja daug. Taip pat manau, kad mūsų akys ir protas po tokio kiekio virtualios informacijos truputį nuobodžiauja žiūrėdami į tiesiog albumą, todėl fotoknyga, kurioje gali sutalpinti ir didelę ir mažą nuotrauką, sudėlioti kelių nuotraukų koliažą arba išskirti kokią nors svarbią detalę - artimesnė tradicinei mūsų kasdien matomai vaizdinei informacijai. Naujausią mūsų šeimos fotoknygą gavau dovanų iš ZOOMBOOK. Vieną kartą perpratę sistemą, tikrai nesudėtingai pasigaminsite norimą fotoknygą. Tereikia atsirinkti griausias nuotraukas, o paskui, jas sukėlus į svetainę, dėlioti, kaip jums patinka.
      Metai eina į pabaigą, laukia naujas malonus darbas - atsirinkti, kas svarbiausio įvyko 2015-taisiais. Dabar, kai turiu vaiku, didžioji dalis nuotraukų - būtent su jais.


       Tiek albumai, tiek fotoknygos arba pavienės nuotraukos gali būti ir puiki priemonė užsiėmimams su vaikais. Mes su Kasparu (3m. 2mėn) mėgstame pavartyti mūsų šeimos nuotraukas, jis klausinėja apie žmones ir vietas, kurios jose užfiksuotos, stebi, kaip pats pasikeitė per keletą metų, prašo papasakoti kokių nors istorijų iš vaikystės, klausinėja įvairiausių dalykų, pavyzdžiui, apie pasikeitusias jam artimų žmonių šukuosenas. Tačiau vartyti albumus ir fotoknygas pradėjome dar kūdikystėje, nes tuo metu, kai vaikai dar nekalba, būtent vaizdai jiems teikia galybę informacijos. Pažįstami žmonės ir vietos žadina jų atsiminimus ir geras emocijas.

Idėjos užsiėmimams su šeimos nuotraukomis:
  • tiesiog vartyti kartu su vaiku ir prisiminti, kur buvote, ką įdomaus pamatėte. Raginti jį papasakoti, ką prisimena iš nuotraukų. Atrodo paprasta? Bet vaikams dažniausiai tai taip patinka! Tinkama veikla pavargusiems tėvams ir gerai nuramina įsiaudrinusius vaikus.
  • ieškoti savęs arba artimųjų žmonių nuotraukose: parodyti, kur tėtis, mama, sesė, brolis ir t.t. Šis užsiėmimas tinka mažyliams.
  • kalbėti apie emocijas: kur žmonės laimingi ir juokiasi (daugiausiai tokių išraiškų nuotraukose), liūdi, išsigandę ir pan. Galite pagaminti albumą ar fotoknygą specialiai emocijų pažinimui, geriausia - su paties vaiko išraiškomis. Manau, kad tarp vaiko nuotraukų tikrai atrasite skirtingų jausmų išraiškų. O dabar pasiimkite į rankas veidrodį ir pabandykite tas emocijas atkartoti. Smagus žaidimas su vaiku.
  • prisiminti aplankytas šalis ir vietas, kuo jos įžymios ar išskirtinės, pasikartoti miestų pavadinimus ir aptarti pastatus ar kitus objektus matomas nuotraukose, prisiminti kelionės maršrutą ir pan.
  • aptarti nuotraukose užfiksuotus skirtingus metų ir dienos laikus: kur žiema, kur vasara, diena ar vakaras, kaip mes rengiamės, kai šalta, kodėl keičiasi metų laikai, o po dienos ateina naktis.
  • iš pavienių nuotraukų galima pagaminti popierines lėles su vaikų atvaizdu, dėlionę, atnaujinti senus turimus žaislus arba mokytis skaityti ir pažinti raides.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...