2015-01-12

Užsiėmimų idėjos žiemai. Ideas for winter activities.

      Kol dar esame Lietuvoje, stengiuosi išnaudoti visas galimybes būti lauke ir kartu su vaiku tyrinėti sniegą. Dabar jau dvimetis Kasparas į jį reaguoja visai kitaip nei pernai. Net nežinau, ar tikrai prisimena, nes sako, kad taip, bet nuostaba su vis didėjančiais sniego kalnais taip pat tik didėjo.
      Rogės, slidės, pačiūžos, kiti slidinėjimo prietaisai, kalnai, sniego mūšiai, sniego seniai ar kitos skulptūros ir angelai, snaigių gaudymas - tai tradicinės žiemos pramogos lauke, kurios vaikams teikia galybę džiaugsmo. Tikrai verta tam atrasti laiko, suaugusieji, paprastai, mano akimis, ne mažiau džiaugiasi tokiais užsiėmimais. O aš noriu pasidalinti idėjomis, ką be šių tradicinių užsiėmimu su vaiku veikti snieguotą žiemą.
  • Jau rašiau, kad vis tyrinėjame muilo burbulus. Tai puiki pramoga mažiausiems, o vyresniems vaikams - galimybė daug naujo sužinoti ir suprasti. Išbandykite skirtingas temperatūras, skirtingo dydžio burbulus. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tinkamiausia tam nevėjuota diena, kai temperatūra yra apie dešimt laipsnių šalčio. Ir pasirinkite tinkamas pirštines, kad nenušaltumėte rankų. 
  • Išsineškite į lauką smėlio žaislų, kibirėlių, kastuvų. Jeigu neturite ko nors panašaus - puikiai tiks dulkių semtuvėlis. Kasparas  (2m 4mėn) keletą dienų be jo net nėjo iš namų. Neabejoju, kad vaikai patys atras jo panaudojimo galimybes.


  • Minkštas, purus, kietas, slidus, traškantis, švarus, purvinas - tai būdvardžiai, kuriuos puiki galimybė išmokti ir pajusti būtent snieguotą žiemą. Į tokią pamoka galite išsiruošti ir su vienerių metų vaikais. Kasparas šiuos žodžius greitai išmoko naudoti pats.
  • Pėdsakai. Parodykite vaikui, kaip sniege lieka jūsų pėdsakai, palyginkite jų skirtumus, papasakokite apie priežastis. Be to, galite ieškoti ir kitų pėdsakų. Gal mokate rasti ar atpažinti gyvūnų pėdsakus miške? Būtinai parodykite tai vaikui. Tačiau net jei gyvenate mieste, neabejoju, kad rastumėte šunų arba paukščių pėdsakų. Arba - stebėkite kitų žmonių paliktus pėdsakus, pabandykite kartu su vaiku paspėlioti, ar tai vaiko, ar suaugusiojo žmogaus pėdsakai, galbūt atskirsite vyriškų arba moteriškų batų žymes. Štai mes, Vilniaus centre nesunkiai radome paukščių pėdsakų.

  • Leiskitės į varveklių arba užšalusių balų paiešką. Arba išsineškite į lauką butelį vandens, pamėginkite patys suformuoti kažką panašaus.
  • Parsineškite sniego namo ir stebėkite, kaip jis tirpsta.




  • Suraskite apsnigtų medžių ar krūmų ir sukelkite tikrą sniego audrą.

  • Pieškite ant sniego: namuose arba lauke. Neskaitantiems angliškai, pasufleruosiu, kad sniego dažus paprastai pagaminsite iš vandens ir kelių lašelių maistinių dažų. Panaudokite tam išspaudžiamus plastikinius butelius, purškiamus buteliukus, teptukus, pipetes ir t.t. Jeigu spalvos jums nebūtinos - galite piešti kojomis arba kokiu nors pagaliuku.

------------------------------------------      
SUMMARY IN ENGLISH

          I try to spend some time outside with my son, because we have a nice winter with a lot of snow. Everybody knows that it is really cool to go skiing on hills or with ice skates and sledges, to create a snow man, an angel or other sculptures, to have a snow fight and to catch the snowflakes. I have some other activities, you should definitely try with your kids:

  • Explore frozen bubbles;
  • Play with sand toys or even dust scoop;
  • Learn the meaning of these words: soft, fluffy, hard, slippery, crunchy, clean, dirty;
  • Make your own traces on the snow, compare the difference between them, go to find the traces of some animals or birds;
  • Go to find icicles or frozen swamps. Try to make them yourself with the bottle of water'
  • Bring some snow home to see how it melts;
  • Find trees or bushes with the snow and show you kids how to make a snow storm.
  • Paint on snow: either at home or outside. Try it with squeeze or spray bottles, brushes, pipettes etc. As well you can draw without colors, just with your feet or a stick. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...