2015-07-27

Fotoistorijos: stebuklingos miško pamokos



    Turiu prisipažinti, kad aš niekada nelaikiau savęs gamtos mylėtoja. Pati augau turėdama galimybę lakstyti kaime, įsikūrusiame tarp miškų, su didžiulėmis liepomis šalia neasfaltuoto keliuko į medines senelių trobas. Grybauti, uogauti, karstytis medžiais - viskas pažįstama. Tačiau visada geriau jaučiausi mieste. Tiksliai net nepasakysiu, kada, tačiau palaipsniui pajaučiau, kad meilė gamtai grįžta. Ir tai nutiko gerokai anksčiau nei gimė sūnus. Kasparui augant žavėjimasis gamta dar labiau sustiprėjo, todėl norisi jam parodyti, koks nepaprastai stebuklingas yra gamtos pasaulis. Tam puikiai tinka paprastas eilinis miškas. Po gyvenimo Pietų Afrikos Respublikoje, kur vaikštant kur nors gamtoje nebuvo drąsu išklysti iš pramintų takelių, vaikštinėdama lietuviškame miške pajaučiau visišką laimę ir pilnatvę. Labai daug iš tokių pasivaikščiojimų gali išmokti ir vaikas. Smagu vaikščioti su kuo nors, kas pažįsta augalus, gyvūnus ar jų paliktus pėdsakus, tačiau nustebau, kad ir pati nemažai galiu papasakoti sūnui. Į mišką verta sugrįžti visais metų laikais. Dabartinis metas buvo itin turtingas radinių: laukinės avietės ir žemuogės, grybai, nokstantys riešutai, sraigės, šernų pėdsakai, paukščių čiulbėjimas, skruzdėlynai ir samanos, skirtingi medžiai ir keliukai. Kiekvienas pastebi vis ką nors savo.

Keletas idėjų, ką veikti su vaiku miške:
  • vaikštinėti ir bėgioti;
  • žaisti slėpynių;
  • skaičiuoti pasirinktus objektus (tam tikrus medžius, surastus grybus ir pan.)
  • rinkti gamtos objektus (pagalius, šakas, lapus, gėles, gilės ir t.t.) ir gėrybes (uogos, grybai, riešutai); juos galima skaičiuoti, rūšiuoti, lyginti ir pan;
  • mokytis augalų, medžių, grybų ir kt. pavadinimų;
  • ieškoti drugelių, bičių, voverių, paukščių, sraigių ir kt.
  • įsiklausyti ir pamėgdžioti paukščių balsus, suvaidinti kokius nors miško gyvūnus;
  • statyti skulptūras iš surastų nukritusių šakų;
  • ieškoti skirtingo amžiaus medžių: nuo ūglių iki pačių didžiausių;
  • sekti čia ir dabar sugalvotas pasakas ir pasakoti viską, kas šauna į galvą.
        Ką pasiūlytumėte jūs? Aišku, dalis užsiėmimų priklauso nuo metų laiko. Bet su vaikais niekada gamtoje nebus nuobodu.
       Beje, neseniai savo FB puslapyje dalinausi straipsniu, kuriame apibendrinami moksliniai tyrimai, ieškantys ryšių tarp buvimo gamtoje ir laimės, sveikatos bei išradingumo! Pasirodo, šie dalykai susiję.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...