2015-01-22

Fotoistorijos: o Lietuva, kiek čia visko daug!

        Kartais žmonės man sako, kad mūsų šeimai pasisekė, kad tenka pagyventi kažkur toli, dabar šiltoje Pietų Afrikoje. Sako, ir vaikui - milijonai galimybių! Neneigiu. Kiekviena patirtis neįkainojama, geras oras dažnai garantuoja ir gerą nuotaiką, platesnį užsiėmimų ratą, naudinga vaikams ir daugiakalbė aplinka. Tačiau, manau, kad didžioji dalis gerų dalykų atsiranda dėl to, kad tu esi naujoje aplinkoje, kurią instinktyviai norisi pažinti ir tyrinėti (visai kaip vaikams). Gimusiems ir augusiems Pietų Afrikoje ne kartą teko patarti, kur smagu apsilankyti ir ką gero galima pamatyti jų pačių mieste. Manau, ir gyvendami Lietuvoje kartais neįvertiname ir nepastebime, kiek visko daug turime čia.
          Štai kažkada pasakojau, kaip su Kasparu tyrinėjome didžiulį aštuonkojį prieš jį gamindami vakarienei. Ir tikrai Lietuvoje tokio neįsigysi. Tačiau panašių pamokų gali nesunkiai atrasti. Vienądien nuėję į šalia namų esantį prekybos centrą, nusipirkome gyvų vėžių. Kasparas negalėjo sulaukti, kol grįš namo ir galės juos apžiūrėti vėl suleistus į vandenį. Išvirto, išvalyto kiauto detales jie su tėčiu išdžiovino ir, sakė, ruošiasi suklijuoti.




***
       Net ir viduržiemį Lietuvoje radome Kasparui taip patinkančių drugelių: vienus parodoje Kaune, kitas iš kažkur atsirado senelių namuose. Kasparas čia jį rūpestingai apžiūrinėja dėžutėje su skylutėmis orui. Kiekvienas toks nutikimas - nesibaigiantys klausimai ir atsakymai.

         

***
          Aleksandros Kašubos šviesos instaliacija Nacionalinėje dailės galerijoje nenusileido Žaislų muziejui, apie kurį jau rašiau. Lietuvoje tiek daug nuolat visko vyksta! Kasparas smalsiai pasižvalgė ir po laikinąją dailininko Teodoro Kazimiero Valaičio parodą. Paraginau jį sugalvoti pavadinimus mažosioms Valaičio skulptūroms ir išsirinkti mėgstamiausius paveikslus. Mes Kasparą vedamės į parodas nuo kūdikystės. Dabar, kai jis itin judrus, vaikštinėjame kitokiu tempu nei vieni ir dažniau pagal schemą "dabar tu pasižiūrėk, paskui aš", bet nematau čia jokių bėdų.



***
             Tačiau net neabejoju, kad vertingiausi dalykai, kuriuos turime čia Lietuvoje - tai artimieji ir laisvė judėti. Šie du dalykai, manau, yra vieni didžiausių mokytojų vaikams. Štai sugalvoji, ir per keliolika minučių gali nukeliauti pašerti ančių Vilnelėje arba pasikviesti dėdę į svečius paskaityti knygų.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...