2014-08-27

Atmintis

     Laikai, kai galėdavau lengvai nukreipti sūnaus dėmesį jau seniai praeityje. Dabar jo atmintis atrodo panaši į suaugusiųjų. Prisimena svarbius sau nutikimus ir potyrius, o net po keleto mėnesių sugrįžus į kokią nors jau lankytą vietą, puikiai ten jaučiasi ir prisimena, ką veikė čia anksčiau. Tačiau neapsigaukite - tokio amžiaus vaikų atmintis tikrai neveikia kaip suaugusiųjų, kai kalbame apie taisykles. Šitai, beje, prisiminti sekasi sunkiau mums, suaugusiems. Daugiau apie vaikų atmintį ir kaip ji veikia angliškai galite paskaityti čia, o šitame straipsnyje pasakojama, kas gerina mažylių atmintį. 
     Taigi dabar, kai Kasparas yra beveik dvejų, karts nuo karto darome ką nors, kad jo atmintis lavėtų. Puikiai tam tinka įvairios dainos ir eilėraštukai, taip pat jums įdomūs klausimai-atsakymai (koks tavo vardas, kiek tau metų ir pan). Tikrai žinau ne vieną vaiką, kuris tokio amžiaus lengviausiai pyškina ketureilius ar ilgesnius eilėraščius. Kasparas kol kas apsiriboja tuo, kad padeda užbaigti eilutę. Pavyzdžiui, mes pasakome "mano batai buvo...", o jis prideda "du" ir t.t. pagal turbūt visiems žinomą batuko dingimo istoriją. Aš manau, kad eilėraščiai atminčiai lavinti labiau tinka tiems vaikams, kurie laisviau kalba. 
     Kasparui šiuo metu puikiai veikia žaidimas "kas yra kas". Pavyzdžiui, važiuojame automobiliu ir sakau jam, jog grįžę eisime valgyti ir paklausiu, ko norėtų vakarienei. Jis atsako, kad duonos. Tada aš pasakau, kad duona yra užkandis, o ne maistas. Jis bando kartoti žodį "užkandis", tuomet dar papasakoju, kas yra užkandis (tarkime jo mėgstami džiovinti mangai). Ir jau kitą kartą paklausus, kas yra užkandis, jis sėkmingai bando prisiminti ir vardinti mūsų aptartus produktus.
     Dar ieškodama kitų būdų Kasparo atminčiai lavinti, padariau keletą kortelių. Dalinuosi jomis, atsisiųsti galite čia.

Galite jas naudoti ir kitiems tikslams. Pavyzdžiui, juodi-balti piešiniai puikiausiai lavina kūdikių regėjimą!
   
     IDĖJA. Atsispausdinkite ir sukarpykite korteles. Mažesniems vaikams siūlau apsiriboti keturiomis kortelėmis. Iš pradžių jas gerai apžiūrėkite, aptarkite. Tada visas užverskite ir paprašykite vaiko atsiminti, kur yra tam tikras daiktas. Vyresniems vaikams siūlau atsispausdinti du tokius pačius lapus ir tuomet turėsite aštuonias korteles. Jas visas užverskite ir išdėliokite. Galite žaisti keliese, tikslas - surasti poras. Vienas žaidėjas atverčia dvi korteles, jei nėra pasikartojančių, jas vėl užverčia. Tada eilė kitam žaidėjui. Jis daro tą patį - ieško porų, vis mėgindamas prisiminti, kur yra kokia kortelė. Turbūt esate kažką panašaus žaidę? Mes su Kasparu (1m ir 11mėn) žaidžiame pagal pirmą aprašymą.
     IDĖJA 2. Jeigu nenorite nieko spausdintis, galite su mažaisiais pažaisti atminties žaidimą, panaudodami daiktus arba žaislus. Paimkite keletą skirtingų daiktų, geriausia būtų, kad vaikas mokėtų juos įvardyti taip, kad jūs suprastumėte. Aptarkite kiekvieną jų, tada paprašykite užsimerkti arba trumpam nusisukti ir vieną daiktą paslėpkite. Tada paprašykite prisiminti, ko trūksta. Paprasta, galima panaudoti kur nors, kur vaikui tenka ramiai sėdėti ir laukti arba kelionėje. Kasparui ši užduotis paprasta, turbūt vertėjo išmėginti ir anksčiau. Manau, pusantrų metų vaikui jau tikrai turėtų būti įdomu, o ir atsiminti pavyktų. Ar esate bandę kažką panašaus?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...