2015-04-19

Vištytės Karmelos istorijos

      Ar pažįstate vištytę Karmelą iš knygos vaikams "Karmela nori pamatyti jūrą", kurią išleidusi leidykla "Nieko rimto"? Ši knyga buvo pirmoji Kasparo nekūdikiška knyga - plonais puslapiais, todėl yra truputį nukentėjusi, bet mūsų namuose labai mėgiama. Prieš kokį pusmetį jis taip dažnai prašydavo ją skaityti, kad aš jau buvau pradėjusi galvoti, kad visą moka mintinai, nes galėdavo užbaigti ilgiausius sakinius. Kai prieš keletą savaičių mes vaikščiojome po vietinį parką, pasukome keliuku šalia vandens, o Kasparas (2m 7mėn) man pasakė: "mama, noriu aprodysiu tau savo kraštą?" (čia citata iš knygos), nusprendžiau, kad tikrai verta jums papasakoti apie Karmelą ir jos nuotykius.



      Vištytė Karmela priešinasi nusistovėjusiai tvarkai, kad vištos turi tiesiog dėti kiaušinius ir svajoja pamatyti jūrą, apie kurią jai pripasakojo draugas kormoranas Pedras. Karmela nepaklauso tėčio ir įveikusi savo baimes iškeliauja prie jūros. Vėliau atsitinka keletas nuotykių ir vištytė kartu su Kristupu Kolumbu atsiduria Amerikoje, kur pamato naujų, keistų dalykų ir sutinka savo gyvenimo meilę - gaidžiuką Pitikoką. Vėliau jie abu grįžta į Karmelos vištidę, susilaukia viščiuko, kuris yra lygiai toks pats kaip kažkada jo mama.
       Man ši istorija patinka, nes ji yra labai dinamiška ir įdomi. Tai pasakojimas apie draugystę, apie tėvų - vaikų santykius ir apie tikrąją meilę. Taip pat knyga nejučia vaikui papasakoja iš kur atsiranda kiaušinis ir viščiukas, kuo žavi ir pavojinga jūra, parodo, kad pasaulyje yra skirtingų kultūrų ir papročių, užsimena apie Kristupą Kolumbą, jo laivą Santa Mariją ir Ameriką su indėnais. Be to, knyga gražiai išleista, jos iliustracijos man nepaprastai gražios, o veikėjai jose labai emocingi ir išraiškingi. Aš net turiu savo mėgstamiausią piešinį.


     Na, o aišku, pats svarbiausias dalykas - ši knyga labai patinka mano sūnui. Jis labai įsijaučia į pasakojimą, kaip jau minėjau, didžiąją dalį istorijos moka mintinai, atidžiai stebi iliustracijas ir vis klausinėja, kodėl šita višta linksma, kodėl gaidys piktas, kodėl Karmela verkia. Ne vieną kartą pats apsiverkė bežiūrėdamas į ją verkiančią. Nors dabar jau sako, kad jis pats eis gelbėti Karmelos. Taigi puikus būdas pakalbėti apie emocijas, iš kur jos atsiranda ir ką su jomis daryti.

     
      Žvilgtelėti į knygos ištrauką galima čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...