2014-11-18

Pamokos su žirklėmis be popieriaus

        Prieš kurį laiką pasakojau, kaip Kasparas (2m.) mokosi naudotis žirklėmis. O štai čia galite paskaityti, kokią didelę naudą vaikai gauna praktikuodamiesi kirpti. Ar kada susimąstėte, kad kerpant žirklėmis dirba tie patys rankos raumenys kaip ir rašant ar piešiant? Jau neminint, kad tokia veikla lavina smulkiąją motoriką, rankų - akies koordinaciją, koncentraciją ir susikaupimą. Aš įsitikinusi tokių pamokų nauda, todėl mokau Kasparą toliau. Šįkart aprašysiu keletą būdų, kurie padės lavinti mažus pirščiukus. Beje, visai be popieriaus. Kaip visada, viską išbandėme namuose, o dabar rekomenduoju jums.

  • Žirklės ir plastilinas. Būtent ši idėja, mane paskatino iš žirklių pamokų kuriam laikui išmesti popierių ir paieškoti kitų galimybių. Aš tiesiog suformavau keletą pailgų plastilino ritinėlių ir daviau dvejas žirkles (specialias vaikams ir paprastas mažas žirkles popieriui). Ką ir kaip daryti, leidau atradinėti pačiam. Tačiau vyresniems vaikams galima sužymėti kirpimo vietas. Beje, pagaliau neturiu priekaištų toms vaikiškoms žirklėms, nes plastiliną jos tikrai kerpa puikiai. Manau, kad šis užsiėmimas drąsiai gali būti pati pirmoji vaiko pažintis su žirklėmis. Bus ir įdomu ir saugu!

Ir argi tai pamoka? Tai žaidimas!

  • Žirklės ir lipni juosta. Vyresniems vaikams galima įtaisyti ir specialų laikiklį su lipniomis juostomis. Aš kol kas tiesiog stengiuosi leisti Kasparui nukirpti lipnią juostą, kai naudojame ją kur nors savo žaidimuose namuose. Šiek tiek kitokia patirtis nei kerpant popierių, nes per lėtai suspaudžiant žirklių galus, lipni juosta prilimpa. Dar galima lipnios juostos gabalėlių priklijuoti prie stalo (vieną galą) ir leisti vaikui praktikuotis. Smagu būtų su kokiomis nors spalvotomis lipniomis juostomis, tokių kol kas nebandžiau.
  • Žirklės ir siūlas. Prikarpykite įvairaus ilgio, storio ir tekstūrų siūlų ir duokite vaikui žirkles. Kasparas (2m 2mėn) manęs prašo jam laikyti siūlą už abiejų galų, tuomet jis kerpa per vidurį. Vienam pačiam išlaikyti ir siūlą ir žirkles kol kas per sudėtinga.
  • Žirklės ir gamta. Vaikščiodami lauke prisirinkite įvairių lapų, gėlių, smilgų, plonų šakelių ir pan. Kasparui (2m 1mėn) šis užsiėmimas labai patiko! Ne viską perkirpti paprasta, be laikyti tikrai patogu, be to potyrių daug. Patiko jam labai karpyti žiedus, matyt, dėl to, kad labai gražiai jie perkirpti krenta.

Vyresniems vaikams galima pasiūlyti sudėlioti kokį nors koliažą iš visų lapų ir gėlių.

  • Žirklės ir šiaudeliai. Štai šiaudeliai yra pakankamai tvirti, kad galėtų juos išlaikyti pats, tačiau ne per kieti, kad pats galėtų ir perkirpti. Visai smagus užsiėmimas. O kai daug prikarpysite - neišmeskite. Tai puiki priemonė kitoms veikloms - pasiūlykite vaikui palyginti jų ilgį, dėlioti nuo mažiausio iki didžiausio arba pagal spalvas. Taip pat likusius mažus šiaudelių gabaliukus galite panaudoti ir, pavyzdžiui, mokantis skaičiuoti, žaidžiant su pincetu arba pasiūlyti dėlioti juos į plastikinį butelį.

-------------------------------


  SUMMARY IN ENGLISH

         In this post I was telling how Kasparas started using scissors. Here you can read why it is useful to do that with your toddler. The benefit is huge: it's a fine motor practice, a good way to learn hand - eye coordination and  concentration. So we extended our learning in some new ways. This time without paper as you can see in some photos above. Let me shortly tell you how:
 
  • Scissors and play dough. It could be a good way to start cutting with your toddler.
  • Scissors and tape.
  •  Scissors and yarn.
  • Scissors and some plants. This is the most intersting activity for my son. We are using some flowers, leaves and anything else what we find outside.
  • Scissors and cocktail straws.



         

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...