2014-10-27

Vaikai virtuvėje

        Mažas vaikas virtuvėje gali būti puiki pagalba. Mano patirtis rodo, kad tiesiog slampinėjantis vaikas po virtuvę, kai jūs kažką gaminate, yra daug sunkiau sukontroliuojamas nei vaikas su peiliais ir karštais puodais. Kadangi su Kasparu (2m.1mėn) būnu namuose, gaminti taip pat tenka kartu. Jau nepasakysiu, kokio tiksliai amžiaus jis ėmė daryti tam tikrus darbus, nes jo sukinėjimas aplink ir pagalba tapo įprastu reiškiniu mūsų virtuvėje. Pradžia buvo paprasta - būdamas kūdikis čiupinėjo šaukštus, puodus ir kitus įrankius. Virtuvėje jam pasiekiamoje vietoje buvau sudėjus keletą įrankių ir puodų su dangčiais. Dabar, kai Kasparas - jau pakankamai savarankiškas dvimetis, man smagu jam pasiūlyti darbų, kurie reikalauja naujų įgūdžių. Štai sąrašas to, ką jam patinka veikti virtuvėje:

  • sudaužti žalius kiaušinius. Kiaušinienė yra mėgstamas šeimos patiekalas, todėl Kasparui tai tenka daryti gana dažnai. Tiesa, kol kas jis tik trinkteli kiaušiniu per indo kraštą, visa kitą dalį darome mes. Kiaušiniai labai įdomūs patapo nuo Velykų, kai jam buvo maždaug pusantrų. Taip pat dažnai pasiprašo sumuštus kiaušinius paplakti.
  • pjaustyti virtus kiaušinius specialia pjaustykle. Vargas su jomis, šiuo metu turime jau trečią. Labai nepatvarios, vis sakau sau, kad nebepirksiu, bet Kasparui labai patinka! Kiaušinius nulupu aš, visa kita padaro jis. Labai norėčiau kokio nors patvaresnio ir universalesnio pjaustymo įrankio, panašaus į šitą. Čia, kur gyvenam, neužmačiau.
Deja, šitos pjaustyklės mums atlaiko tik porą kiaušinių pjaustymo pamokų.
  • plauti vaisius ir daržoves. Prie kriauklės pastatome kėdę, tada labai patogiai viską pasiekia.
  • padėti spaudžiant sultis. Be vaisių ir daržovių plovimo, paduoda man, kad supjaustyčiau, o jau supjaustytus gabaliukus sudeda į indą, taip pat labai patinka dėti gabaliukus į sulčiaspaudę.

Kad ir labai užsiėmęs būtų, visada atbėga į pagalbą išgirdęs sulčiaspaudę.
  • patinka jam ką nors įpilti iš vieno indo į kitą. Pavyzdžiui, duodu iš matavimo indo į didelį indą perpilti miltus ar cukrų.
  • berti druskos ar pipirų iš malūnėlio. Duodu, kol kas mažai kas iš jo pasukiojimų įbyra, bet  smagu, kad pratinasi.
  • maišyti kažką puoduose ar keptuvėse mediniais šaukštais. Scenarijus tas pats - prie viryklės pastatau kėdę. Paskutinį kartą, kai viriau rizoto, jis maišė visą laiką! O tai reiškia, maždaug pusvalandį. Į šį darbą neskubėjau jo įtraukti, bet susidomėjimas buvo didelis. Vis pabrėžiu, kad turi būti labai atsargus, nes aplink karšta. Vieną kartą smalsūs pirštai palietė keptuvės kraštą, daugiau traumų nebuvo.
  • įjungti arba reguliuoti viryklę bei kitus virtuvinius prietaisus. Nori pats laikyti tokius daiktus kaip mikseris arba pieno plakiklis.
  • Tarkuoti. Šitai tikrai mėgsta daryti, tarkuoja daržoves, geriausiai sekasi cukinijas, taip pat sūrį arba citrusinių vaisių žievelę.

Tarkuojant žievelę, man vis reikia priminti, kad citriną pasuktų - kitaip tarkuotų nesustodamas vieną pusę.
  • virtas daržoves arba minkštus vaisius, pvz. bananus pjaustyti stalo peiliu. Tada galiu ramiai daryti kažką kitą. Mano akimis, tikram peiliui dar jam trūksta susikaupimo arba turėčiau nuolat stovėti šalia. Turiu nusipirkus pjaustyklę obuoliams, bet vaiko jėgų jai nepakanka, nors bandžiau skirtingus obuolius ir mėginau palengvinti juos perpjaudama pusiau, bet dar kol kas nepavyksta. Labai norėčiau įsigyti tokį peilį arba pjaustyklę daržovių spagečiams. Manau, būtų neįtikėtinai smagu turėti ir tokią obuolių pjaustyklę. Tačiau kol kas šių daiktų neradau už priimtina kainą. 
  • džiovina salotas su specialia džiovykle. Neleidžia šito darbo daryti kitiems, kai tik pamato. Ir šiaip jam buvo įdomus daiktas žaidimams nuo pat mobilios kūdikystės pradžios.
  • Kočėlas! Naudojau gal tik kartą, bet tikrai didžiąją dalį laiko kočiojau ne aš. Beje, kol dar buvo per mažas peiliams ir puodų maišymams, jis kočiodavo plastiliną, kol aš kažką gamindavau.
  • žino kur padėti tam tikri dažnai naudojami daiktai ir produktai. Pavyzdžiui, visuomet iš spintelės atneša ghi sviesto, kuriuo būtinai tik pats skanina košes.
Tokius blynus valgo noriau nei įprastus.
  •  Štai blynų kepimo procese Kasparas taip pat mėgsta dalyvauti, kai kepame kažką panašaus į tai, kas nuotraukoje, dar ir pasiūlo, kokios formos blyną pagaminti. O ir šiaip, dabar turime didelę virtuvę, su didelėmis spintelėmis, ant kurių, jei nieko nedaro pats, mėgsta tiesiog sėdėti, stebėti ir komentuoti, ką darome mes.

6 komentarai:

  1. Mano dvimetis tiesiog dievina lupti kiausinius :) Visada leidziu jam tai daryti. Taip pat paduoda bulves, kai jas skutu, pilsto vandeni, kruopas ir pan :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kasparas niekada neišreiškė susidomėjimo kiaušinių lupimu. Bet tikrai - kodėl gi ne? Reiks išbandyti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rekomenduoju šią Tupperware kiaušinių pjaustyklę - itin patikimas daiktas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. na taip, kiek pinigų išleidau ant vis naujų saviškių - galėjau jau ką nors brangesnio ir galbūt patikimesio nuspirkti!

    AtsakytiPanaikinti
  5. svarbiausia, kad patvari technika namuose stovėtų ir vaikai galės kiek norės naudotis. labai gražu žiūrėti kaip jiems kažkas sekasi ar nesiseka.. tobulėja kiekvienu kartu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. smagu su vaikais gaminti, ypač po to tvarkyti visą betvarkę virtuvėje. mano vaikai mėgsta gaminti sumuštinius, pridaro įvairiausių kombinacijų, kur man atrodo nedera, bet kai sudės iš tikro kartais būna nuostaba, kad taip tinka. ir kaina duonos ir visų priedų gaunasi palyginus maža pietums

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...