2014-08-05

Geometrija vaikams

     Apie tai, kaip smagiai mokomės formų ir dydžių jau rašiau anksčiau. Ar kažkas naudojote mano pagamintas korteles su skirtingomis formomis? Kasparas, naudodamasis jomis, labai pamilo trikampį ir rombą. Daug lengviau įsiūlyti kokio nors maisto, jeigu jis supjaustytas būtent tokiomis formomis. Jis netgi atpažįsta trikampio formą, matydamas tris kampų taškus ant popieriaus lapo. Labai didžiuojuosi ir žaviuosi! Mums su vyru dar tenka gerai pasukti galvą ir lavinti savo pastabumą, kai Kasparas, visas susijaudinęs, kažkur viduryje miesto rėkia "trikampis". O tai, pavyzdžiui, būna ženklas "duoti kelią". O kur dar noras eiti pietų miego tik su trikampe formele plastilinui pjaustyti. Su jomis taip pat smagiai darbuojasi besimokydamas geometrijos pagrindų.

Dabar dažniausiai žaisti plastilinu nori kartu su šiomis formelėmis. Matosi dvi, bet rinkinyje turim apie dešimt skirtingų dydžių ir formų.
     Manau, kad būtent taip yra smagiausia mokytis - žaidžiant. Todėl jeigu norite ko nors konkretaus išmokyti savo mažuosius, sugalvokite, kaip tai įtraukti į jūsų mėgstamus žaidimus. Štai, pavyzdžiui, sėkmingai mokytis formų galima ir žaidžiant su klijais. Aš dar Kasparui (1m 11 mėn) padariau tokių piešimo paruoštukų.

Suaugusiems tai būtų nelengva užduotis.

    IDĖJA NR. 1. Jeigu norite galite mano figūras atsisiųsti ir atsispausdinti, tačiau tikrai ne ką sudėtingiau bus nusipiešti patiems įvairių formų ant popieriaus lapo. Užduotis - kiekvieną kartą iš tų pačių formų nupiešti skirtingus piešinius. Kasparas smagiai piešinėja aplink kvadratus ir apskritimus, mėgsta žiūrėti, kaip savo išmanumą demonstruoja suaugusieji. Manau, kad tokia užduotis tinka ir vyresniems vaikams - jau lankantiems mokyklą. Tai tikrai puikiai lavina kūrybingumą. Štai kokią kolekciją jau turime mes.

Kol kas mes piešiame kartu, bet, manau, vyresni vaikai smagiai užsiimtu ir patys.

     IDĖJA NR. 2. Dar vienas puikus būdas susipažinti su figūromis arba tiksliau su jomis žaisti - išsikirpti įvairių figūrų ir dėžinio kartono. Galite nuspalvinti, galite palikti natūralios spalvos, galite kirpti tiesiog iš akies, galite nusibraižyti figūrų, o tada jas sukarpyti. Mes daugiausiai turime trikampių, bet jie labai universalūs!

Daugiausia figūrų kreidelėmis nspalvino mažasis.

     Vyresnieji tikrai smagiai galės dėlioti kažką konkretaus, mažyliai, manau, bus labiau linkę į abstrakcijas. Nors štai Kasparas dažnai prašo, kad sudėliočiau iš trikampiukų drugelį. Galima panaudoti ir mokantis skaičių bei spalvų. Aš kažką tokio panašaus sugalvojau pasidaryti besvajodama apie medinius Spielgaben žaislus. Jie tokie neapsakomai brangūs! Bet, manau, verti kainos, nes net galvoje netelpa didumas galimybių.
      IDĖJA NR. 3. Jau matytas plastilino formeles, taip pat spalvotus medinius pagaliukus naudojame nebūtinai žaisdami su plastilinu. Štai dar vienas būdas mokytis-žaisti!

Štai, atrodo, paprastos priemonės, bet panaudojame žaisdami tikrai dažnai.

      Gal turite tokių formų nebūtinai plastilinui, o tikriems sausainiams kepti? Puikiai tiks! Nuotraukoje matomus pagaliukus (kokius 50vnt.) aš pirkau už keletą litų rankdarbių skyriuje vienoje ne Lietuvos parduotuvėje. Gal yra kažkas panašaus ir pas mus? Turint kantrybės galima tokius pasidaryti ir namuose, prikaupus pagaliukų nuo ledų. Saviškius mes tikrai daug naudojame, tiek kalbėdami apie figūras, tiek apie spalvas. Tinka skaičiuoti, dėlioti paveikslėlius, kai kurias raides, žaisti su plastilinu, groti ir t.t.
      Na, o jeigu leidžiate savo vaikams būti prie komputerio, galite parodyti Baby Einstein pamoką apie formas. Patiems mažiausiems, mano manymu, jų filmukai gerokai pe ilgi, bet būdas, kaip jie moko, man patinka. Galite, pavyzdžiui, žiūrėti dalimis.
      Taigi parodykite savo vaikui geometrijos pasaulį, gal kokią figūrą pamils ir jis!

2 komentarai:

  1. spalvoti lapai ir origami mano visiška vaikystė.. labai fainai, kai brolis perėmė šį mano užsiėmimą, kai atvažiuoju aplankyt būna prilankstės visokių fainų dalykėlių

    AtsakytiPanaikinti
  2. mūsų privatus darželis Kaune kaina prieinama labai rūpinasi vaikučių ugdymu.. visapusiškai, esam labai patenkinti, kad pasirinkom privačius.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...