2014-07-14

Šiukšlės

     Ar ir jūsų vaikai nepaprastai domisi šiukšlių vežimo mašinomis? Turbūt taip, nes jos sujungia du vaikams geriausius dalykus - dydį ir triukšmą. O ką jau bekalbėti apie tai, kad čia, kur dabar gyvename, kiekvienas šiukšlių vežėjas visada būtinai pakalbina prie tvoros rymantį Kasparą, mojuoja jam ir šypsosi. Taigi mes šiukšlių automobilio laukiame su džiaugsmu! Aš tai išnaudoju kaip galimybę papasakoti sūnui daugiau. Pirmą kartą po tokio jo tiesioginio susitikimo su šiukšlių išvežėjais, mėginau nupiešti ant popieriaus, iš kur tos šiukšlės atsiranda ir kur paskui nukeliauja. Na, rodyti, tą piešinį, tiesą sakant, gėda, nors vaikui tikrai viskas buvo daug aiškiau. 
      IDĖJA. Pamėginkite ir jūs nupiešti tai, o paskui ir gyvai apžiūrėkite šiukšliadėžes namuose, taip pat konteinerius ir pan. Tačiau jei ir jūs, kaip aš, savo piešiniais nesižavite, galite atsisiųsti ir atsispausdinti štai tokią mano pagamintą schemą.

Karpykite arba palikite viską ant vieno lapo, kaip jums patogiau.
      AMŽIUS. Šiuo atveju turbūt svarbiau ne amžius, o susidomėjimas. Jeigu jūsų vaikui ši tema įdomi, drąsiai galite apie tai pasakoti. Ar daug kitų atvejų kasdienybėje, kada vaikas gali išmokti tokius žodžius kaip fabrikas ar sąvartynas? Jeigu jūsų sūnus ar dukra vyresni, galima paveikslėlius iškirpti ir paprašyti jų pačių sudėlioti schemą nuo pradžių iki pabaigos. Taip pat su vyresnėliais galima plačiau pakalbėti apie rūšiavimą ir atliekų perdirbimą. Apsidairykite, ką naudojate namuose. Mes, pavyzdžiui, turime pieštukus, kurie pagaminti iš antrinių žaliavų.
        KAIP MUMS SĖKĖSI. Kasparui (1m 9mėn) aš pasakoju maždaug taip: šiukšles mes metame į šiukšliadėžę, tada iš šiukšlių dėžės jos keliauja į konteinerį, kai jau čia jų daug prisikaupia, tam tikrą dieną atvažiuoja ta didžiulė šiukšlių mašina. Ji surenka šiukšles iš daugybės žmonių, o tada jas veža arba į sąvartyną arba į fabriką. O jų būna skirtingų: vienuose šiukšles degina, kitose padaro iš jų naujų daiktų, pavyzdžui, šitas maišelis padarytas iš kitų senų maišelių, o tavo pieštukai prieš tai irgi buvo visai kiti daiktai. Turbūt vyresniems kiltų daug klausimų, būkite pasiruošę, o maniškis kol kas tik klausosi ir kartoja patikusius žodžius.
       NUORODOS. Vyresniems darželinukams ir pradinukams galite atsispausdinti iliustruotą lietuvišką pasaką "Nepaprasta šluotos kelionė". Jeigu norite papasakoti apie rūšiavimą ir kodėl tai reikia daryti, pasižiūrėkite čia. Dar apie rūšiavimą tiems, kurie nesibijo kompiuterinių žaidimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...