2014-07-09

Ledas

      Apie žaidimus su paprastu vandeniu jau rašiau, dabar papasakosiu, kaip smagu yra tyrinėti ledą. Šis užsiėmimas mano Pinterest kloduose, turbūt yra atkreipęs daugiausiai skaitytojų dėmesio. Su Kasparu kažką panašaus esame išmėginę ne kartą.

Reikia tik daug visokių daiktų, vaikai ras ką su jais daryti.
       IDĖJA. Dėlioti ledo kubelius į skirtingus indus, naudojantis šaukštais, cukraus žnyplėmis arba tiesiog rankomis. Nepamirškite, pakalbėti apie skirtingas vandens būsenas, būtent tokio žaidimo metu tam puiki proga. Nereikia versti kažką išmokti, vaikai tikrai klauso ir patys viską puikiai įsimena. Po keleto tokių žaidimų ir kalbų, Kasparas dabar jau pats pasako, kas iš ko atsiranda (kai ištirpsta ledas, atsiranda vanduo, kai jis sušąla - vėl ledas). Lietuvišką žiemą pamoką galima pratęsti lauke.
        AMŽIUS. Nuo kokių metų jau tikrai galima išmėginti. Maždaug tokio amžiaus Kasparas dėliojo graikinius riešutus su mediniu šauktu. Manau, galima tą patį daryti ir su ledukais. Dabar jam (1m 10mėn) duodu mažesnius įrankius, kad būtų sudėtingiau. Taip pat dėlioja ledukus atgal į jų formeles, o tam, tikrai reikia įgudimo ir susikaupimo. Vyresniems vaikams šį užsiėmimą galima pasiūlyti, mokantis skaičiuoti. Prie indelių priklijuokite skaičius arba padėkite korteles su skaičiais, kad vaikas į kiekvieną įdėtų būtent tiek ledukų, kiek parašyta.
        KAIP MUMS SEKĖSI. Nepamirškite, kad žaidimas, o kartu ir didis pažinimas vaikui yra pati pradžia - ledo kubelių gamyba. Galbūt mažyliai ir nesupras, kiek čia reikės laukti to ledo, kai pasakysite, jog sugrįšite prie šaldiklio rytoj, tačiau viską dėliosis savo mažose galvose. Kasparas sėkmingai man padeda ledukų užšaldyti, o paskui juos atitirpina bežaisdamas. Dėlioja į įvairius dubenėlius, citrusinių vaisių spaudyklę, atgal į ledukų formeles. Taip pat praėjusį kartą žaisdamas sužinojo ir tai, kad ledas yra labai trapus.

O jau smagumo buvo!
       IDĖJA. Ledukus mėtyti ant žemės arba daužyti plaktuku. Pirmiausiai bandėme tiesiog mėtyti į kietą grindinį nuo laiptų, bet jie taip neskilo, kaip tikėjausi, todėl ledukus tiesiog išpyliau ant žemės ir daviau Kasparui medinį mėsos plaktuką. Teko traukti iš šaldiklio visus, visus ledukus.
       O čia nuoroda, jei turite vyresnių vaikų ir norite jiems daugiau papasakoti apie vandenį ir tai, kaip jis visur juda ir keičia būsenas. Yra įvairių schemų, diagramų ir netgi filmukų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...